LAŠET ILI ZEDER - ODLUKA STIŽE "ODOZGO": Nemački demohrišćani još nisu presekli o kandidatu za kancelara

I. STANOJEVIĆ

20. 04. 2021. u 10:17

MINULI vikend, a ni prvi radni dan ove nedelje, nisu doneli epilog nesuglasica i natezanja između sestrinskih stranaka demohrišćana, CDU i CSU u Nemačkoj, oko toga ko će biti njihov kandidat za naslednika kancelarke Angele Merkel na federalnim izborima u septembru.

ЛАШЕТ ИЛИ ЗЕДЕР - ОДЛУКА СТИЖЕ  ОДОЗГО: Немачки демохришћани још нису пресекли о кандидату за канцелара

Lašet i Zeder / Foto AP

Maratonski napori da se postigne konsenzus, bez presedana u novijoj istoriji ove zemlje se nastavljaju, jer se ni šef CDU Armin Lašet, ni lider bavarskog CSU, Markus Zeder, nisu zvanično povukli.

Svađa unionista počela je od trenutka kad se bavarski premijer Zeder, posle višemesečnog razmišljanja, ipak izjasnio kao neko ko želi da uskoči u kancelarske cipele. Raslojavanje CDU odvijalo se tako što je podršku Zederu najpre pružio jedan, a potom nekoliko visoko pozicioniranih članova CDU, okrećući leđa Lašetu. Sondaže javnog mnjenja, takođe, nimalo ne idu u prilog premijeru Severne Rajne - Vestfalije, iako on ima zeleno svetlo vrha svoje stranke. Najnovija ispitivanja su, zapravo, porazna, Zeder ima simpatije čak 70, a Lašet manje od 20 odsto biračkog tela.

Sukob se u stvari ne odvija na liniji razgraničenja CDU i CSU, nego unutar CDU, gde je atmosfera, čini se, nepomirljivo podeljena. I dok jedni ističu da je demohrišćanima potreban kandidat koji je već osvojio srce većine Nemaca, drugi tabor smatra da se Lašet mora podržati po svaku cenu, jer je šef CDU.

Lašet je najavio da će Saveznom odboru stranke izneti predlog, kako se može rešiti ovo i pozvao Zedera na saradnju.

- Gajim ogromno poštovanje prema svim partijskim i poslaničkim telima - naglasio je Zeder u ponedeljak po podne, na svojoj konferenciji za medije.

- Pri tome, ne zaboravljam na bazu, odnosno, birače, ali CSU i ja, poštovaćemo svaku odluku "odozgo". Ponudili smo se, hteli da doprinesemo, ali odlučuje starija sestra, CDU.

Bez obzira na odluku, nastavljamo udruženim snagama dalje, poručio je Zeder i istakao, da budućnost ne sme biti opterećena ničim, ponajmanje ljutnjom onoga koga je demokratija postavila na drugo mesto. Ovakvom porukom, Zeder, moguće je, nagoveštava Lašetovu pobedu i prihvata ministarsku poziciju, u slučaju da CDU-CSU ostane na vlasti u Berlinu.

ZELENI SU VEĆ IZABRALI

UPRKOS tome što su unionisti nameravali da izađu u javnost sa imenom svog kandidata pre nego što to učini stranka Zelenih, štab ove partije proglasio je, u ponedeljak, kopredsednicu Analenu Berbok za svog predstavnika u jesenjoj trci za kancelara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu