OBRAČUNA SAD I KINE: Bajden i Japan protiv kineskog uticaja; Peking - Hongkong i Tajvan su deo Kine

Tanjug

17. 04. 2021. u 08:53

NA svom prvom direktnom sastanku sa jednim stranim državnikom predsednik SAD Džo Bajden susreo se u petak s japanskim premijerom Jošihidom Sugom s kojim je pokušao da potvrdi zajednički nastup dve zemlje u suočavanju s delovanjem Kine.

ОБРАЧУНА САД И КИНЕ: Бајден и Јапан против кинеског утицаја; Пекинг - Хонгконг и Тајван су део Кине

Foto:

Tokom susreta, Bajden i Suga su pokušali da obnove američko-japansko savezništvo koje je bilo narušeno tokom mandata prethodnog predsednika SAD Donalda Trampa.

Politika prema Kini je bila centralna tema, a dvojica lidera popsebno su diskutovali o uspostavljanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i sve snažnijem vojnom pritisku Kine na Tajvan.

Situacija u Hongkongu i odnos Pekinga prema manjinskim muslimanskim Ujgurima u Sinđijangu takođe je bila u vrhu agedne susreta Bajden-Suga.

Foto: Printskrin Jutjub

KINA SE ODLUČNO PROTIVI SAOPŠTENjU SAD I JAPANA

Kina se odlučno protivi zajedničkom saopštenju Sjedinjenih Američkih Država i Japana nakon razgovora predsednika SAD Džo Bajdena i premijera Japana Jošihide Suge, navodi se u saopštenju kineske ambasade u Vašingtonu.

Tajvan, Hongkong i Sinđijang su unutrašnja pitanja Kine i niko ne bi trebalo da se u njih meša, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da su razgovori Bajden-Suga protekli izvan okvira normalnih bilateralnih odnosa, nanoseći štetu interesima trećih strana i ugrožavajući mir i stabilnost u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)