NOTR DAM JOŠ VIDA RANE: Dve godine od požara još traje obnova, cilj da se katedrala otvori za Olimpijske igre 2024. (FOTO)

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

16. 04. 2021. u 12:30

GUSTI dim koji guši Pariz, plamenovi koji ližu nebo nad Gradom svetlosti i krici u noći ražalošćenih vernika i poštovalaca Bogorodičine crkve.

НОТР ДАМ ЈОШ ВИДА РАНЕ: Две године од пожара још траје обнова, циљ да се катедрала отвори за Олимпијске игре 2024. (ФОТО)

Foto: AP

Juče su prošle tačno dve godine od ove slike velikog požara na krovu Notr Dama, kada su minuti odlučivali hoće li celo zdanje, staro više od osam vekova, da se uruši.

Katedrala je danas mesto velike obnove. Crkva je zatvorena, ali su se ispred ograde koja uvodi u gradilište, svojevremeno skupljale hiljade hodočasnika iz celog sveta. Sada, zbog pandemije i karantina, turista više nema. Sve je fantomski pusto.

Radove je juče, simboličnog datuma, obišao predsednik Francuske Emanuel Makron. Teško prepoznatljiv, s kacigom na glavi i maskom preko lica, više od dva sata razgovarao je s radnicima, zadovoljan što je ogroman deo posla urađen.

- Svi smo impresionirani onim što vidimo i onim što je postignuto za dve godine - rekao je Makron.

Foto: AP

Ali, ostalo je još mnogo toga da se uradi, jer prava restauracija, praktično, još nije ni počela. Do sada je, za dve godine, očišćen teren, sprečeno dalje urušavanje i konsolidovana konstrukcija. Na tome je radilo više od dvesta preduzeća. Izvršeni su tek neki sitni radovi na obnovi, iza kojih je blesnula boja ugušena kuljanjem požara, ali i vekovnim nanosima dima od sveća i atmosferskog taloga. Malo toga se vidi spolja. Sve se dešava iznutra.

U prvoj fazi utrošeno je 165 miliona evra, dvostruko više nego što je prvobitno bilo predviđeno, od 833 miliona koliko je prikupljeno od međunarodne pomoći, i u čemu je i Srbija učestvovala s milion evra. Ostatak je predviđen za radove na restauriranju za koje se očekuje da će u punom obimu započeti na leto. Izvođači radova i vlasti se nadaju da će novca biti dovoljno da se sve privede kraju. Računa se da je preostalo oko 150.000 evra po kvadratnom metru za zdanje površine 4.800 kvadrata. Istovremeno se traži veća transparentnost što se tiče utroška sredstava.

UZROK JOŠ NIJE OTKRIVEN

JOŠ se ne zna šta je izazvalo požar. Istraga je u toku, a vode je trojica istražnih sudija. Postoji više pretpostavki, od loše ugašene cigarete, do neispravnih električnih kablova. U trenutku požara, na katedrali su trajali radovi na obnovi i bila je pod skelama.

Trenutno se bira kamen koji će dočarati originalni izgled katedrale na oštećenim mestima, dok je već odabrano hiljadu hrastovih stabala, od kojih se neka već seku, za svod i toranj, urušen u požaru, a koji će biti obnovljen po originalnim nacrtima. Na samom početku postojale su neke ideje da se uradi neko modernije rešenje, ali se od toga praktično odmah odustalo.

Obnovi znatno pomaže "numerički blizanac" Notr Dama, izuzetno precizna maketa crkve digitalizovane pre požara. Ovi snimci omogućuju virtuelni prolazak, milimetarskom tačnošću, katedralom čija je gradnja započeta 1163. godine, a završena 1345.

Prvobitni cilj je bio da obnova crkve, kao jednog od simbola Pariza, bude završena do 2024. godine i početka Olimpijskih igara u Gradu svetlosti. Pandemija i obim radova, međutim, ne obećavaju da će potpuna obnova Bogorodičine katedrale u Parizu biti gotova u planiranom roku. Ali, vlasti najavljuju da će sigurno biti u stanju da bar primi posetioce u isto ovo vreme, kroz tri godine, neposredno pre nego što prvi sportisti i gledaoci iz celog sveta budu pohrlili u francusku prestonicu. A detaljni radovi na obnovi će potrajati još godinama.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!