SRŽ BAJDENOVE SPOLJNE POLITIKE: Obnova američkih saveza i nadmetanje sa Kinom u svim oblastima

D.D.S.

15. 04. 2021. u 16:20

JAPANSKI premijer Jošihide Suga prvi je strani državnik koga će sutra u Vašingtonu ugostiti novi američki predsednik k Džo Bajden.

СРЖ БАЈДЕНОВЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ: Обнова америчких савеза и надметање са Кином у свим областима

Foto: Printskrin

Analitičari ocenjuju da će rastući globalni uticaj Kine biti visoko pozicioniran na dnevnom redu prvog samita američkog predsednika sa stranim liderom, jer upravo to predstavlja i srž Bajdenove spoljne politike.

- Obnova američkih saveza i nadmetanje sa Kinom su srž Bajdenove spoljne politike. Sastanak oči u oči sa Sugom signalizira da je Japan spona oba napora - kaže Džonatan Vud, direktor i vodeći američki analitičar u konsultantskoj firmi "Kontrol risks".

Analitičar u konsultantskoj kući "Jurejža" Nil Tomas dodaje da je za celokupnu Bajdenovu spoljnopolitičku agendu u Indo-pacifičkom regionu važno "uspostavljanje alternative kineskoj inicijativi Pojas i put, programu za izgradnju infrastrukture koja povezuje stotine zemalja, od Azije do Bliskog Istoka, Afrike i Evrope". 

Očekuje se da će Bajden i Suga razgovarati o američko-japanskom bezbednosnom partnerstvu, stabilnost u Tajvanskom moreuzu, klimatskim promenama, pandemiji kovida.

Japanski list "Nikei" navodi da je jedan od mogućih ishoda samita infrastrukturni plan usredsređen na  brzi 5G internet i čistu energiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024