KOBNI OSVEŽIVAČ VAZDUHA: Afroamerikanac u SAD ubijen pošto je zaustavljen zbog neobičnog propisa

D. D. S.

12. 04. 2021. u 18:24

U PREDGRAĐUameričkog grada Mineapolisa Bruklin Senteru uveden je policijski čas zbog protesta koji su izbili kada je policajac ubio dvadesetogodišnjeg Afroamerikanca Dauntea Rajta tokom rutinske kontrole saobraćaja.

КОБНИ ОСВЕЖИВАЧ ВАЗДУХА: Афроамериканац у САД убијен пошто је заустављен због необичног прописа

Foto: Printskrin

Majka ubijenog mladića Kejti Rajt priča lokalnim medijima kako joj je sin stradao pošto ga je policija zaustavila jer mu je na retvovizoru visio osveživač vazduha. Ubistvo se dogodilo samo 15 kilometara od mesta gde je pre nepunih godinu dana ubijen Afroamerikanac Džordž Flojd )46), a njegovom ubici, policajcu Dereku Šovinu upravo se zbog toga sudi.

Majka žrtve kaže da je veći deo nedelje po podne provela na mestu fatalne pucnjave moleći policajce da uklone telo njenog sina Dauntea sa pločnika. Kaže da je sin nazvao oko 13.30 da joj kaže da je zaustavljen, jer mu je osveživač vazduha visio o retrovizoru, što je u državi Minesoti prekršaj. - Rekla sam: "U redu, skini ga" - seća se majka i dodaje kako je zatim čula prepucavanje, a onda da neko viče: "Daunte, ne beži." 

Veza se prekinula, a kada je ponovo pozvala, javila se njegova devojka i saopštila majci da joj je sin mrtav. - Izašao je iz automobila, a njegova devojka je rekla da su ga upucali... Vratio se u automobil, odvezao se i srušio i sad je mrtav na zemlji. Niko nam ništa neće reći. Niko neće razgovarati s nama ... Rekla sam, molim vas, sklonite mog sina sa zemlje - pričala je majka. Policijska uprava Bruklinskog centra saopštila je da se incident dogodio pre 14 sati, pošto su službenici zaustavili vozilo. Policija kaže da je tokom provere imena otkrila da je Rajt imao nerešen nalog za hapšenje. 

Kada je policija pokušala da ga privede, Rajt je ponovo ušao u automobil, što je navelo policajca da puca. Rajt je potom vozio nekoliko blokova pre nego što je udario u drugo vozilo i preminuo. Policija navodi da je putnica koja je bila u automobilu s Rajtom povređena tokom sudara. Putnici drugog automobila su ostali neozleđeni. Nije bilo odmah jasno zašto je policija otvorila vatru. Prema sudskim spisima, u avgustu 2019. godine Rajt je dva puta optužen za mali prekršaj - jednom za prodaju marihuane i još jednom za neprimereno ponašanje. U februaru je, međutim, Rajt optužen za grupnu pljačku. Pušten je uslovno. Nacionalna garda u Mineapolisu ostaje u pripravnosti narednih "dva ili tri dana".Majka Rajta pozvala je na smirenost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju