NETANJAHU PRETI ISPOD AMERIČKIH SKUTA: Izraelski premijer se oglasio nakon napada na iranski nuklearni objekat

Tanjug

12. 04. 2021. u 16:07

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da Iran nikada nije odustao od napora da pribavi nuklearno oružje i da Izrael neće dozvoliti Teheranu da ga izgradi.

НЕТАЊАХУ ПРЕТИ ИСПОД АМЕРИЧКИХ СКУТА: Израелски премијер се огласио након напада на ирански нуклеарни објекат

Foto: Tanjug/AP Photo

Obraćajući se novinarima zajedno sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom koji je u poseti Izraelu, Netanijahu nije komentarisao iransku optužbu da je Izrael sabotirao njihov ključni nuklearni objekat u Natanzu, preneo je Rojters.

U iranskom podzemnom nuklearnom postrojenju Natanz u nedelju se dogodio incident na mreži za napajanje električnom energijom, samo dan nakon što je Teheran pokrenuo nove, unapređene centrifuge za obogaćivanje uranijuma.

- Iran nikada nije odustao od potrage za nuklearnim oružjem i raketa da ih isporuče - rekao je Netanijahu.

On je istakao da nikada neće dozvoliti Iranu da stekne nuklearnu sposobnost i da izvrši svoj, kako je rekao, genocidni cilj - uništenje Izraela.

Suprotno dosadašnjoj praksi, izraelske vlasti nisu zabranile medijsko izveštavanje o ovom slučaju. Naprotiv, izraelski mediji su u velikom broju izveštavali o incidentu u Natanzu.

Javni radijski servis Izraela je učinio neobičan korak dalje i objavio da je izraelska tajna služba Mosad u tome "odigrala centralnu ulogu".

Vlasti Irana su optužile Izrael za taj incident, koji su okarakterisale kao čin "nuklearnog terorizma", i saopštile da zadržavaju pravo da preduzmu odgovarajuću akciju protiv izvršitelja.

- Cionisti žele da nam se svete zbog napretka koji postižemo u ukidanju sankcija. Javno su saopštili da nam to neče dozvoliti. Ali, mi ćemo se osvetiti cionistima - izjavio je šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

Iran tvrdi da nuklearni program razvija isključivo u miroljubive svrhe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna