EU OČEKUJE: Do sredine jula dovoljno vakcina za 70 odsto stanovnika

Tanjug

09. 04. 2021. u 11:41

EVROPSKA unija će do sredine jula dobiti 470 miliona doza vakcina protiv korona virusa i tako dostići svoj cilj vakcinacije, očekuje evropski komesar za zajedničko tržište Tijer Breton.

ЕУ ОЧЕКУЈЕ: До средине јула довољно вакцина за 70 одсто становника

Foto: Depositphotos

- Do sredine jula imaćemo dovoljno doza da možemo u potpunosti imunizovati 70 odsto stanovništva EU - rekao je Breton bečkom dnevniku "Prese".

To bi, kako ističe, značilo ubrzanje planiranog tempa vakcinacije.

Inače, cilj predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen bio je do sada uvek da se cilj od 70 odsto vakcinisanih u svim zemljama članice dostigne do kraja leta.

Breton, koji je bivši francuski ministar privrede i finansija, ukazao je da su 53 farmaceutske fabrike uključene u proizvodnji korona vakcine, odnosno njeno pakovanje.

Ocenio je da su ugovorom dogovorene isporuke od 360 miliona doza od aprila do juna "solidne".

- Nemam povoda za pretpostavku da neće ispručiti. Uvereniji sam nego ranije što se tiče naših proizvodnih kapaciteta - kaže on.

Uz oko 108 miliona doza, koje su u prvom kvartalu isporučene, to će biti ukupno 470 miliona doza, dovoljno da se postigne cilj vakcinisanje 70 odsto punoletnih Evropljana, odnosno oko 55 odsto svih 450 miliona stanovnika EU, kaže Breton.

Prema njegovim rečima, međutim, to zahteva da članice preduzmu sve mere kako bi očekujuće velike količine doza mogle što brže upotrebiti.

- Moj zadatak je da obezebdim da preduzeća na vreme isporučuju što su obećale. Ne mogu reći kada će drzave članice vakcinisati, to je u potpunosti u njihovoj nadležnosti - naglasio je Breton.

On je, takođe, izrazio sumnju da bi ruska vakcina "Sputnjik V", mogla još ove godine biti proizvedena po evropskim standardima.

- Nakon odobrenja Evropske agencije za lekove, biće potrebno možda 10 meseci pre nego što krene proizvodnja - objasnio je Breton.

On je ukazao da je dobrodošla svaka nova vakcina, ali da je neophodno da ona bude raspoloživa u narednih tri do četiri meseca.

- Uz veliko poštovanje prema ruskim i kineskim naučnicima moram podvući da je potrebno više meseci, ako ne i godina, da se pripremi ceo proces proizvodnje - kaže Breton.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a