ČEŠKA UVODI RUSKO I KINESKOG CEPIVO: Zbog neslaganja smenjen češki ministar zdravlja

D. D. S.

07. 04. 2021. u 12:59

ЧЕШКА УВОДИ РУСКО И КИНЕСКОГ ЦЕПИВО:  Због неслагања смењен чешки министар здравља

Foto: AP

Kategorično odbijanje češkog ministra zdravlja Jana Blatnija da koristi kineske i posebno ruske vakcine Sputnjik V, dok ne dobiju odobrenje Evropske agencije za lekove, koštala ga je fotelje u Pragu. On je bio primoran da odle iz Vlade na zahtev predsednika Miloša Zemana. Na vanrednoj konferenciji za novinare Blatni je rekao da je njegovo smenjivanje politička odluka.

- Predsednik me je smenio na zahtev premijera. Ja kao razlog vidim političku odluku na koju premijer ima pravo. Savest mi je čista jer sam radio isključivo na osnovu stručnosti i odlučivao sam uvek na osnovu stručnih podataka i analiza. Može da se tumači i tako da premijer smatra da je najgore već iza nas. Virus je, međutim, još uvek opasan i ne prašta nam greške - rekao je Blatni.

Zeman se spremao da odmah imenuje novog ministra, Petra Arenbergera, stručnjaka za venerične bolesti, direktora velike univerzitetske bolnice u Pragu, koji je znatno popustljiviji prema kampanji predsednika da se naruče i ruske i kineske vakcine i bez odobrenja Evropske agencije za lekove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)