NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA POTVRDILA: Moderna i Fajzer efikasni i posle šest meseci

J.Ž.S.

07. 04. 2021. u 15:25

DVE doze vakcine američke kompanije Moderna protiv kovida-19 proizvode antitela i posle šest meseci, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu New England journal of Medicine

НАЈНОВИЈА ИСТРАЖИВАЊА ПОТВРДИЛА: Модерна и Фајзер ефикасни и после шест месеци

Foto AP

Istraživanje se nastavlja kako bi se videlo koliko dugo se antitela mogu detektovati kod vakcinisanih ljudi. Visok nivo antitela otkriven je u svim starosnim dobima.

Stručnjaci će nastaviti da prate situaciju kako bi ustanovili kada zaštita prestaje i za koliko bi mogla da se produži dodatnim dozama cepiva.

Druga studija je pokazala da je vakcina američkog Fajzera efikasna gotovo 92 odsto posle šest meseci. Postotak za Modernu nije naveden, ali oba cepiva su pokazala vrlo visok nivo efikasnosti protiv teških oblika bolesti.

Te vesti dolaze u trenutku kada američke savezne države žele da prošire vakcinisanje na opštu populaciju.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, do utorka je u Americi više od 108 miliona ljudi, gotovo 33 procenta stanovništva, primilo jednu, a više od 63 miliona obje doze protiv korona virusa.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni