BAJDEN DIŽE RUKE OD UKRAJINE? DŽen Psaki poručila: Pružamo podršku Kijevu, ali...

Novosti online

07. 04. 2021. u 09:24

БАЈДЕН ДИЖЕ РУКЕ ОД УКРАЈИНЕ? Џен Псаки поручила: Пружамо подршку Кијеву, али...

Foto Tanug-AP

SAD pružaju podršku Kijevu, ali odluka o stupanju Ukrajine u NATO se nalazi u kompetenciji rukovodstva Severnoatlanske Alijanse, izjavila je na redovnom brifingu predstavnica Bele kuće DŽen Psaki.

- To (članstvo u NATO) je neko vreme bila težnja Ukrajinaca. Već dugo vremena razgovaramo o ovoj želji Ukrajine. Snažno je podržavamo, sarađujemo sa njom i radimo na odbijanju akcija koje je destabilizuju - rekla je ona.

- Međutim, o tome će odluku doneti NATO - zaključila je Psaki.

Ona je dodala da Vašington razgovara sa Kijevom i o rastu napetosti na istoku zemlje i kršenjima prekida vatre koji su učestali.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da je najaktuelnije pitanje za Kijev dobijanje akcionog plana za članstvo u NATO.

- Želimo da reformišemo našu vojsku i vojni sektor, ali se Rusija ne može zadržati samo reformama. NATO je jedini način da se okonča rat u Donbasu. Akcioni plan za članstvo bi bio pravi signal za Rusiju - rekao je Zelenski.

Kako se navodi, Zelenski je informisao generalnog sekretara NATO-a da „Rusija dovlači trupe na granicu sa Ukrajinom i povećava njihov stepen gotovosti za ofanzivu“.

Kremlj je kasnije izrazio sumnju da će Ukrajini članstvo u Alijansi nešto doneti.

- Duboko sumnjam da će to nekako pomoći Ukrajini da reši unutrašnje probleme. Mislimo da će to još više pogoršati situaciju - rekao je novinarima portparol Kremlja, komentarišući reči Zelenskog.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Sana

07.04.2021. 10:17

Mudro postupanje velikih drzava prema malima, u smislu poštovanja i njihove volje, odraz je veličine bez upotrebe sile. O neutralnosti ili pripadnosti nekom savezu pa i onim vojnom, treba da u demokratiji budu pitani i gradjani da se izjasne, ako treba i referendumom. U protivnom, ako o tome odlučuje neka oligarhija ili vojna alijansa, moglo bi da ispadne kao da se ne radi o demokratiji, vec o partokratija, hegemoniji ili okupaciji. A to ne bi bilo u skladu s demokratskim načelima moderne politike velikih drzava.

Komandant 1001

07.04.2021. 11:07

Ameri, mičite ruke sa Ukrajine. Kada ste "sređivali" situacije po Venecueli, Nikaragvi a pre na Kubi, Rusi se nisu mešali a sa Kube ste Ruse oterali....nemo' da vas isti ti Rusi poteraju sa Ist. Evrope !

Luka

07.04.2021. 12:10

Zelenski ,a i ostali novopečeni ukrajinski političari i pljačkaši htjeli bi da im stolice čuvaju Nato vojska,a ukrajinskom narodu kako bude,neka bude meso za streljivo,e narode Ukrajine urazumi se...

Komandant 1001

08.04.2021. 13:36

Ameri, mičite ruke sa Ukrajine. Kada ste "sređivali" situacije po Venecueli, Nikaragvi a pre na Kubi, Rusi se nisu mešali a sa Kube ste Ruse oterali....nemo' da vas isti ti Rusi poteraju sa Ist. Evrope !