USKORO NOVI ZAKON O PENZIONISANJU: Japanci će raditi do 70. godine

J.Ž.S.

05. 04. 2021. u 09:52

Japanska vlada namerava da predloži zakone o povećavanju starosne granice za penzionisanje državnih službenika.

УСКОРО НОВИ ЗАКОН О ПЕНЗИОНИСАЊУ: Јапанци ће радити до 70. године

Foto Depositphotos

- Starosni uslov za odlazak u penziju trebalo bi podići kako bi se ispunili sve složeniji administrativni zadaci. Pripremamo se za brzo uvođenje relevantnih zakona - rečeno je u Parlamentu.

Starenje i smanjenje stanovništva jedan je od najvažnijih društvenih problema u Japanu. Prema službenim podacima zdravstvenih vlasti, Japanci su sposobni za rad u proseku do 71,a Japanke do 74. godine. Vlada na starije Japance gleda kao na vitalnu radnu snagu.

Penzije u Japanu isplaćuju se nakon navršenih 65 godina života, ali građani imaju pravo da rade i duže, međutim, na napuštanje posla imaju pravo bilo kada između 60. i 70. godine. Penzioni čekovi onih koji to učine pre 65. godine donekle su manji, a oni koji nastave da rade posle toga imaju prvo na bonus.

Sada se razmatra povećanje starosnog uslova za pet godina, što bi podrazumevalo i povećanje odgovarajućih naknada.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RAISI SE OBRATIO NARODU: Ovo je poruka iranskog predsednika