KIJEVSKI UKAZ 117 MIRIŠE NA RAT: Na granici Ukrajine i Rusije grupišu se vojne snage

V.N.

04. 04. 2021. u 08:46

NAPETOSTI između Rusije i Ukrajine najveće su poslednjih godina, NATO i Kremlj sada ulaze u retoriku ratnih "upozorenja".

КИЈЕВСКИ УКАЗ 117 МИРИШЕ НА РАТ: На граници Украјине и Русије групишу се војне снаге

Foto AP

Kako izveštava američka štampa, u petak su prvi put telefonom razgovarali Džo Bajden i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski. Kako izveštava "Akios", Bajden je izrazio "nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine suočene sa ruskom agresijom na Donbas i Krim".

- Bajdenovo pozivanje na rusku "tekuću agresiju" će podstaći plamen usred pojačanih borbi u nemirnom regionu Donbasa istog dana kada je Kremlj obavestio NATO, upozoravajući da bi svako raspoređivanje NATO snaga rezultiralo trenutnim protivudarom Rusije kako bi se osigurala sopstvena sigurnost - kaže se.

Posebnu pažnju u štampi SAD izazvalo je objaviljanje Ukaza, naredbe ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je objavljen u integralnoj verziji.

U njemu stoji: Ukaz br. 117/2021.

U skladu sa članom 107 Ustava Ukrajine, naređujem:

  • Da se sprovede odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine od 11. marta 2021. godine "o strategiji deokupacije i reintegracije privremeno okupirane teritorije Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja".
  • Da se odobri Strategija deokupacije i reintegracije privremeno okupirane teritorije Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja.
  • Kontrolu nad sprovođenjem odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, donete ovom uredbom, imaće sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.
  • Ova uredba stupa na snagu danom objavljivanja, 24. marta 2021.
  • Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

    Pratite vesti prema vašim interesovanjima

    Novosti Google News

    Komentari (3)

    UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)