EKSTREMISTA GRIN JE FARAHANOV "ČOVEK": Terorista koji se zaleteo autom na policiju američkog Kapitola ekstremni "vernik" iz Indijane

V.N.

04. 04. 2021. u 11:31

ČOVEK koji se u petak kolima zaleteo na zgradu Kapitola u Vašingtonu i tom prilikom usmrtio jednog policajca da bi i sam bio usmrćen identifikovan je kao 25-godišnji Noa Grin, poreklom iz Indijane.

ЕКСТРЕМИСТА ГРИН ЈЕ ФАРАХАНОВ ЧОВЕК: Терориста који се залетео аутом на полицију америчког Капитола екстремни верник из Индијане

Foto Fejsbuk

Grin je bio sledbenik Nacije islama i sebe je zvao "bratom Nojem Ks". Nedavno je izgubio posao i objavio na "Fejsbuku" da "traži duhovnu pomoć", ovako ukratko glasi glavna vest iz SAD nakon pokušaja terorističkog napada u prestonici velike države.

NAPAD Uviđaj posle udara na Kapitol

Foto AP

Incident se, kako javljaju američki mediji, dogodio na oko 100 metara od ulaza u zgradu na senatskoj strani Kapitola. Ograde koje su sprečavale automobilski saobraćaj u blizini tog područja nedavno su uklonjene nakon nereda 6. januara. Dodatne trupe Nacionalne garde, koje su već bile u tom području, raspoređene su na lice mesta. Članovi Kongresa nisu bili prisutni u blizini mesta incidenta sa vozilom.

Radikalni sveštenik

LUIS Farahan je američki verski lider i politički aktivista na čelu Nacije islama. Ranije je bio imam džamija u Bostonu i Harlemu, a bivši lider ove organizacije Elija Muhamad imenovao ga je za nacionalnog predstavnika ove grupe.

Foto Arhiva

Nacija islama je organizacija koju u SAD opisuju kao nacionalističku i kao grupu mržnje. Farah je neskriveni antisemita koji promoviše "fundamentalnu antibelu teologiju", koja predstavlja "urođenu superiornost crnaca nad belcima".

Televizija En-Bi-Si prva je identifikovala napadača Nou Grina. Prema tom izveštaju, on je bio je sledbenik "Nacije islama". Ukazuje se i na njegove nedavne postove na "Fejsbuku":

OBEZEBEĐENjE Nacionalna garda pred Kongresom

Foto AP

"Iskren da budem, proteklih nekoliko godina bilo je teško, a proteklih nekoliko meseci bilo je još teže", objavio je 16. marta na "Fejsbuku". Na meni su "isprobani neki od najvećih, nezamislivih testova u mom životu. Trenutno sam sada nezaposlen nakon što sam napustio posao delom zbog nevolja, ali na kraju, u potrazi za duhovnim putovanjem."

Kao razlog svog duhovnog stanja Grin je naveo:

Amerikom mrtvi na sve strane

U PETAK uveče u gradu Vilmingtonu u Severnoj Karolini, u pucnjavi na kućnoj zabavi ubijene su tri osobe, a četiri ranjene. Šef policije Vilmingtona Doni Vilijams je rekao da strelac nije identifikovan i da je još u bekstvu. Međutim, šef Vilijams dodao je da javnost nije u opasnosti.

U sredu, 31. marta u Oranžu u Kaliforniji Aminadab Gakiola Gonzales ubio je dve žene, muškarca i dečaka od devet godina, pucajući u zgradi firme u kojoj je doskora radio. I on je ubijen u razmeni vatre sa policijom.

Takođe u prošlu subotu, 27. marta, 10 ljudi je ubijeno, dvoje smrtno, nakon "haotične noći nasilja" u Virdžinija Biču. Ova krvava drama u gradu na obali Atlantika trajala je celu noć...

Za manje od mesec dana kako traje "otvaranje SAD" od mera kovida dogodilo se najamanje šest velikih masovnih pucnjava koje su potresle Ameriku naviklu na sve vrste nasilja.

"U mojoj perspektivi ima puno zabune oko današnjeg doba. Stalna kovid kriza, nezaposlenost, porast nacionalnog duga, podela u političkoj sferi, glasine o ratu i slično, uznemiravaju me. Ali jedna stvar za koju sam siguran da se svi mogu osloniti na nju je vera u časnog sveštenika Luisa Farahana, kao čoveka koji nas može provesti kroz mračni čas."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana