DA LI RUSIJA I KINA FORMIRAJU SOPSTVENI NATO? Lavrov odgovorio na pitanje o kreiranju najjačeg vojnog saveza ikada

Novosti online

01. 04. 2021. u 17:52

RUSIJA i Kina ne nameravaju da zajednički odgovore na sankcije Zapada, nije im potreban vojni savez poput NATO-u, jer su odnosi Moskve i Pekinga sasvim drugačiji, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

ДА ЛИ РУСИЈА И КИНА ФОРМИРАЈУ СОПСТВЕНИ НАТО? Лавров одговорио на питање о креирању најјачег војног савеза икада

Foto: AP

- Ne planiramo konkretne 'smicalice' kao odgovor na ono što se čini protiv nas, niti ćemo planirati. Ne mislim da ćemo sinhronizovati naše odgovore na sankcione 'ispade' koji se preduzimaju protiv Kine i Rusije - rekao je šef ruske diplomatije u intervjuu za „Prvi kanal“.

Govoreći o mogućnosti formiranja vojnog saveza Rusije i Kine, ministar je podsetio da je u jednom od zajedničkih dokumenata na najvišem nivou „istaknuto da rusko-kineski odnosi ne predstavljaju vojni savez, i da to nije njihov cilj“.

- Vojni savez u njegovom klasičnom smislu vidimo na primeru NATO-a, takav savez nam nije potreban - istakao je Lavrov.

Istovremeno je naglasio da NATO pripada savezima iz epohe „hladnog rata“, dok bi on sada dao prednost „razmišljanju u kategorijama moderne ere, kada se formira multipolarnost“.

- U tom smislu naši odnosi sa Kinom se sasvim razlikuju od odnosa klasičnog vojnog saveza. Možda su u određenom smislu čak i bliži - precizirao je ruski ministar.

Prema rečima Lavrova, oni sa Zapada koji razgovaraju sa Kinom i Rusijom oholo i sa uvredama su nikakvi političari i stratezi.

- Oni koji sa Kinom i sa Rusijom razgovaraju sa prezirom, s visine, sa uvredama – nikakvi su političari i stratezi. Ako im je to potrebno kako bi za par godina na novim parlamentarnim izborima pokazali koliko su 'dobri', neka im bude - istakao je šef ruske diplomatije.

Takođe je naglasio da se Moskva i Peking ne udružuju protiv bilo koga.

- Tokom moje posete Kini ministar spoljnih poslova Van Ji i ja smo usvojili zajedničko saopštenje o pojedinim problemima globalnog upravljanja gde smo ukazali na neprihvatljivost kršenja međunarodnog prava, njegovu zamenu nekakvim tajno razrađenim pravilima, mešanje u unutrašnja pitanja i u principu svega onoga što protivreči Ustavu UN. Tamo nema nikakvih pretnji - precizirao je šef ruske diplomatije.

U bilateralnim dokumentima Rusije i Kine uvek se naglašava da „bilateralna strateška saradnja i višestrano partnerstvo postoji isključivo u interesima naših naroda i zemalja, a ne protiv bilo koga drugog“.

Takođe je istakao da saradnja Rusije i Kine „nastavlja da se kvalitetno učvršćuje“, a trenutno se priprema još jedan dokument koji će potpisati predsednik Rusije Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping, posvećen 20. godišnjici Sporazuma o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji.

- Naš strateški sporazum će biti produžen - saopštio je Lavrov.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)