MAKRON NAJAVIO POOŠTRAVANJE MERA: Đaci kod kuće mesec dana

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

31. 03. 2021. u 20:56

U TELEVIZIJSKOM obraćanju naciji francuski predsednik Emanuel Makron najavio je nove mere u cilju sprečavanja daljeg širenja korona virusa.

МАКРОН НАЈАВИО ПООШТРАВАЊЕ МЕРА: Ђаци код куће месец дана

Foto tanjug

Svi đaci sledeće sedmice će učiti od kuće, sledi potom dvonedeljni prolećni raspust, posle čega će srednjoškolci još nedelju dana nastavu pratiti na daljinu, do 3. maja, dok će se osnovnoškolci u klupe vratiti sedmicu ranije, od 26. aprila.

Takođe, mere koje su važile za 19 najugroženijih regiona, proširiće se na celu zemlju, što između ostalog znači zatvaranje svih prodavnica koje nisu neophodne, naročito onih velike kvadrature, kao i zabranu pomeranja od mesta stanovanja 10 kilometara. Policijski čas od 19 do 6 sati i dalje ostaje na snazi.

Predsednik Makron je objasio da su strože mere uvedene pre dve sedmice u jednom delu Francuske dale rezultate, ali da su oni limitirani, zbog čega su sada prošireni na celu zemlju. Izvesna tolerancija postojaće tokom predstojećeg vikenda zbog katoličkog Uskrsa.

Virus se ubrzano širi Francuskom, a bolnički kapaciteti su prenapregnuti. Makron je poručio da kontrola nad situacijom nije izgubljena. Takođe je najavio da je broj mesta na reanimaciji povećan na 7.000, a da će uskoro biti podgnut na više od 10.000, zahvaljujući angažovanju stuedenata i penzionera u zdravstvu.

Predsednik Francuske je naglasio da će se u aprilu znatno pojačati kampanja vakcinisanja, a u ovoj trci između virusa i cepljenja, najavio je, s druge strane, svetlo na kraju tunela, ukoliko građani ostanu ujedinjeni i disciplinovani.

Makron je tako poručio da bi od sredine maja trebalo očekivati početak otvaranja kulturnih institucija i kafanskih bašta, a zatim, do kraja leta, progresivno popuštanje mera. U Francuskoj još od kraja oktobra ne rade restorani, kafići, muzeji, državne galerije, bioskopi i pozorišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)