BELORUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Lukašenko potpisao ukaz broj 128!

Novosti online

30. 03. 2021. u 18:59

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je ukaz o zabrani uvoza određene robe i usluga pravnih lica država koje su uvele sankcije protiv zvaničnog Minska, navodi se u saopštenju na sajtu lidera zemlje.

БЕЛОРУСИЈА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Лукашенко потписао указ број 128!

Foto: EPA

- Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko 30. marta potpisao je ukaz broj 128 o primeni specijalnih mera. Dokument je usvojen u cilju osiguranja bezbednosti i zaštite nacionalnih interesa Belorusije“, navodi se u saopštenju. Prema dokumentu, „ukazom se predviđa uvođenje zabrane uvoza u zemlju određenih kategorija robe, kao i uvoza usluga koje pružaju pravna i fizička lica zemalja koje su protiv beloruskih pravnih ili fizičkih lica uvele specijalne mere (sankcije).

Precizira se da će Savet ministara utvrditi tačnu listu robe, usluga i, u slučaju potrebe stranih pravnih i fizičkih lica, protiv kojih će sankcije biti uvedene.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

Nakon toga su zapadne zemlje, a posebno članice Evropske unije, uvele sankcije protiv niza beloruskih zvaničnika, koje su optužili za nasilje nad demonstrantima i falsifikovanje rezultata predsedničkih izbora. Evropska unija je tri puta objavljivala sankcione spiskove za Belorusiju: 2. oktobra, 6. novembra i 17. decembra prošle godine. Oni uključuje 88 fizičkih lica i sedam organizacija. Predsednik Aleksandar Lukašenko dodat je na „crnu listu“ u drugom paketu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)