NOVO ISTRAŽIVANJE U BRAZILU: Rizik od smrti od kovida raste kod mlađih osoba

J.Ž.S.

30. 03. 2021. u 13:36

U južnom delu Brazila uočen je iznenadni porast stope smrtnosti od korona virusa među mlađim i sredovečnim osobama nakon što je tamo identifikovana nova zabrinjavajuća varijanta virusa poznata kao P.1.

НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ У БРАЗИЛУ: Ризик од смрти од ковида расте код млађих особа

Foto: EPA

Stručnjaci su analizirali podatke iz najveće južne brazilske države Parane sa 553.518 slučajeva obolelih od kovida-19 od septembra 2020. do marta 2021.

U svim uzrastima udeo pacijenata koji su umrli ili je bio konstantan ili se smanjivao od septembra prošle do januara ove godine.

Sa početkom februara broj umrlih raste kod gotovo svih starijih od 20 godina. Utrostručene su grupe umrlih od 20 do 29, a udvostručene kod onih starosti od 30 do 59.

- Pojedinci od 20 do 29 godina, kojima je koronavirusna bolest dijagnostifikovana u februaru 2021, imali su i više nego trostruko veći rizik od smrti u poređenju sa onima kojima je bolest konstatovana u januaru 2021 - naveli su naučnici.

Posmatrajući sve zajedno ti preliminarni podaci sugerišu značajan porast smrtnog ishoda kod mladih i sredovečnih osoba posle otkrića novog soja virusa SARS-CoV-2 u Brazilu i to bi trebalo da skrene pažnju sistema javnog zdravstva.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)