POGINUO VLASNIK "TELENORA" U SRBIJI: Najbogatiji Čeh stradao na Aljasci

Novosti online

29. 03. 2021. u 09:01

NAJBOGATIJI čovek u Češkoj, milijarder Petr Kelner, poginuo je u udesu helikoptera na Aljasci, saopštila je njegova finansijska grupacija "PPF", kompanija koja je vlasnik "Telenora" u Srbiji.

ПОГИНУО ВЛАСНИК ТЕЛЕНОРА У СРБИЈИ: Најбогатији Чех страдао на Аљасци

Foto: Tviter

Američke vlasti su prethodno saopštile da je najmanje pet osoba poginulo, a jedna je povređena kada se srušio helikopter Aljasci.

Američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo objavila je da za sada nisu poznate okolnosti zbog kojih se helikopter srušio u subotu u 18.35 časova po lokalnom vremenu.

Kelner je imao 56 godina. Bio je vodeća poslovna figura postkomunističke Češke, a njegovo bogatstvo Forbs je procenio na 17,5 milijardi dolara.

Kelnerova "PPF grupa" je vlasnik kompanije "Telenor" u Srbiji, koja pruža usluge mobilne i fiksne telefonije, i Mobi banke. 

Ovaj investicioni fond je 2018. godine postao vlasnik svih "Telenorovih" telekomunikacionih kompanija u regionu centralne i istočne Evrope.

U telekomunikacioni biznis "PPF" je ušao 2013. godine, kupovinom češkog i slovačkog "Telekoma 02" od španske "Telefonike", koja je na ta tržišta ušla 2005, odnosno 2006. godine.

Kelnerov investicioni fond sa sedištem u Amsterdamu posluje širom sveta, a kompanije u njegovom portfoliju zapošljavaju više od 150.000 ljudi. Fond posluje u više od 20 zemalja sveta, uključujući Rusiju, SAD, Kinu, Indiju, Vijetnam, Indoneziju, kao i region centralne i istočne Evrope.

Njegova sredstva plasiraju se u različite sektore uključujući bankarstvo, finansijske usluge, telekomunikacije, nekretnine, rudarstvo, ali i oblast napredne biotehnologije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!