"JULIJA" MORA DA IMA NAJMANJE 15 GODINA: Francuzi jasnim novim zakonskim odredbama štite mlade od seksualnog zlostavljanja i internet predatora

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

28. 03. 2021. u 22:18

SILOVATELjI dece u Francuskoj više neće imati izgovor da su njihove žrtve dobrovoljno pristajale na seksualni odnos. U toku je ubrzana procedura usvajanja zakona koji na uzrast od 15 godina utvrđuje limit za pristanak na seks.

ЈУЛИЈА МОРА ДА ИМА НАЈМАЊЕ 15 ГОДИНА: Французи јасним новим законским одредбама штите младе од сексуалног злостављања и интернет предатора

Ljubav dece samo na distanci / Depositfotos

Svi oni koji su pokušavali da se vade na izgled, ponašanje ili pristanak svoje žrtve, da bi dobili manju zatvorsku kaznu, to uskoro više neće moći da čine.

- Poruka je jasna. Deca ne smeju da se diraju - izjavio je ministar pravosuđa Erik Dipon Moreti.

Prvobitna granica bila je predviđena na 13 godina. Oni koji su to zagovarali, smatrali su da ne bi bilo u redu starije od ovog godišta ograničavati u odluci da li će stupati u seksualni odnos. Oni koji su bili protiv, isticali su da deca u dobu od 13 do 15 godina na ovaj način nisu dovoljno zaštićena. Prevagnula je druga struja, a tekst je u prvoj proceduri u skupštini i senatu usvojen jednoglasno.

Na to su uticala i nedavna potresna svedočenja u javnosti više žrtava incesta i seksualnog nasilja odraslih nad decom, među kojima je bilo i poznatih ličnosti.

Predlog zakona je ostavio i prostor za starosnu grupu koju iz milošte zovu "Romeo i Julija", da se ne bi kažnjavala ljubav među mladima. Novi prerogativi neće se primenjivati u slučaju kada je razlika u uzrastu najviše pet godina, kao na primer, u slučaju da dvoje učesnika u odnosu imaju "14 i po i 18 godina i jedan dan", kako je to plastično objasnio ministar Moreti.

Ova klauzula izazvala je i najviše debate. Zaštitnici prava dece misle da se siledžijama tu otvara prostor za izgovor, uz podsećanje da je prosečno vreme stupanja devojčica u seksualni odnos u Francuskoj 17 godina. Ali, prevagnuo je odnos prema razumnoj meri u odnosu na adolescentsku ljubav.

Uvedena klauzula od pet godina razlike znači da će se pristanak uzimati u obzir za, recimo, mladi par koji ima 13 i 18 godina ili 16 i 21.

Takođe, rok zastarelosti za silovanje, koji iznosi trideset godina, više neće važiti ako je počinilac u međuvremenu primoravao još neko dete na seksualni odnos. Kazna iznosi 20 godina zatvora.

Ko nagovara decu na seksualne radnje za emitovanje preko interneta, rizikuje deset godina zatvora i 150.000 evra kazne.

Procedura usvajanja zakona započela je krajem prošle godine. Izglasavanje u koje, niko ne sumnja, treba da usledi 15. aprila.

LUJ I ANTOANETA

ZAKON o seksualnoj saglasnosti s 15 godina izglasava se u skupštini koja nosi ime Palata Burbon, po lozi čiji se poslednji vladar Luj Šesnaesti venčao s predstavnicom habzburgovaca Marijom Antoanetom, on kao petnaestogodišnjak, ona sa četrnaest i po.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni