KINA UNELA NEMIR U NATO: Od jedne stvari Alijansa posebno strahuje, nemaju rešenje

Novosti online

28. 03. 2021. u 15:30

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Severnoatlantska alijansa ne smatra Kinu za neprijatelja, ali da je zabrinut zbog velikog ulaganja Pekinga u vojnu opremu.

КИНА УНЕЛА НЕМИР У НАТО: Од једне ствари Алијанса посебно страхује, немају решење

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

- Severnoatlantska alijansa ne smatra Kinu za neprijatelja, ali naravno da će uspon te zemlje imati direktnu posledicu po našu bezbednost. Kina mnogo ulaže u vojnu opremu, uključujući projektile koji mogu da nose nuklearne bojeve glave - rekao je Stoltenberg.

Jens Stoltenberg / Foto AP

On kaže da Kina nema zajedničke vrednosti kao zapadne zemlje jer se to vidi po načinu rešavanja demokratskih protesta u Hong Kongu, postupanju prema manjinskim Ujgurima.

Početkom meseca Stoltenberg je pozvao SAD i EU da rade na obnovi njihovog saveza ukoliko žele reše problem "nasilništva" Kine prema drugim zemljama.

On je ponašanje Kine opisao kao "narušavanje vladavine zakona i pozdravio je jasnu posvećenost američkog predsjednika DŽozefa Bajdena obnovi savezništava i jačanju NATO".

Stoltenberg ističe da Evropa i SAD nisu dovoljno veliki kad su odvojeni, ali da zajedno Brisel i Vašington predstavljaju 50 odsto svjetskog BDP i 50 odsto vojnog tržišta sveta.

Generalni sekretar NATO je dodao da, ukoliko postoji zabinutost od uspona Kine, njene vojne i ekonomske moći, onda je još važnije da budu zajedno Evropa i Severna Amerika u NATO.

(Srna)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (1)

Bonaparta

28.03.2021. 16:57

Ovaj Stoltemberg se mnogo pravi pametan, izaziva Kineze da mu objasne kako je američki obaveštajac obeležio kinesku ambasadu za bombardovanjem, pa se sada druži sa svima koji su upoznali pakao, jer nisu mogli da prođu kroz čistilište za pokoj duše u miru.