KINA UNELA NEMIR U NATO: Od jedne stvari Alijansa posebno strahuje, nemaju rešenje

Novosti online

28. 03. 2021. u 15:30

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Severnoatlantska alijansa ne smatra Kinu za neprijatelja, ali da je zabrinut zbog velikog ulaganja Pekinga u vojnu opremu.

КИНА УНЕЛА НЕМИР У НАТО: Од једне ствари Алијанса посебно страхује, немају решење

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

- Severnoatlantska alijansa ne smatra Kinu za neprijatelja, ali naravno da će uspon te zemlje imati direktnu posledicu po našu bezbednost. Kina mnogo ulaže u vojnu opremu, uključujući projektile koji mogu da nose nuklearne bojeve glave - rekao je Stoltenberg.

Jens Stoltenberg / Foto AP

On kaže da Kina nema zajedničke vrednosti kao zapadne zemlje jer se to vidi po načinu rešavanja demokratskih protesta u Hong Kongu, postupanju prema manjinskim Ujgurima.

Početkom meseca Stoltenberg je pozvao SAD i EU da rade na obnovi njihovog saveza ukoliko žele reše problem "nasilništva" Kine prema drugim zemljama.

On je ponašanje Kine opisao kao "narušavanje vladavine zakona i pozdravio je jasnu posvećenost američkog predsjednika Džozefa Bajdena obnovi savezništava i jačanju NATO".

Stoltenberg ističe da Evropa i SAD nisu dovoljno veliki kad su odvojeni, ali da zajedno Brisel i Vašington predstavljaju 50 odsto svjetskog BDP i 50 odsto vojnog tržišta sveta.

Generalni sekretar NATO je dodao da, ukoliko postoji zabinutost od uspona Kine, njene vojne i ekonomske moći, onda je još važnije da budu zajedno Evropa i Severna Amerika u NATO.

(Srna)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)