MOĆNI "CIRKON": Počinju lansiranja ruskih hipersoničnih raketa

Novosti online

28. 03. 2021. u 10:50

FREGATA Severne flote projekta 22350 „Admiral Gorškov“ izvešće prvo ovogodišnje lansiranje hipersoničnih raketa „Cirkon“ početkom leta, čime će početi državna testiranja ovog raketnog sistema, saopštila su dva izvora u vojno-industrijskom kompleksu.

МОЋНИ ЦИРКОН: Почињу лансирања руских хиперсоничних ракета

Foto: Tviter MO Rusije

- Letačko-konstruktorska testiranja sa 'Gorškova' završena su trećim lansiranjem rakete 'Cirkon' u novembru prošle godine. Od tada više nisu izvođena lansiranja 'Cirkona' sa fregate. Sledeće lansiranje bi trebalo da se održi početkom leta - rekao je jedan od sagovornika agencije.

Kako je precizirao drugi izvor iz vojno-industrijskog kompleksa, „ispaljivanje 'Cirkona' sa 'Gorškova' koje je planirano za jun predstavljaće početak državnih proba raketnog sistema na nadvodnom nosaču“.

- Nije isključena mogućnost izvođenja počasne paljbe hipersoničnim raketama - dodao je on.

Fregata trenutno nastavlja da izvršava zadatke u okviru plana borbene obuke Severne flote. Pres-služba Severne flote saopštila je u četvrtak da je „Admiral Gorškov“ gađao kopnenu metu na Novoj Zemlji krstarećom raketom „Oniks“ u Barencovom moru. Raketa je preletela oko 300 kilometara i uspešno pogodila metu.

Ranije su mediji preneli da je „Admiral Gorškov“ već izveo četiri lansiranja raketa „Cirkon“ čime je završio letačko-konstruktorska testiranja leta hiperzvučne rakete sa nadvodnih nosača.

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko izjavio je prethodno da će državna ispitivanja hipersoničnih raketa „Cirkon“ biti završena 2021. godine nakon ispaljivanja sa podmornica. Serijske isporuke projektila za mornaricu trebalo bi da počnu 2022. godine. Krivoručko je tada napomenuo da su rezultati letačko-konstruktorskih testiranja „Cirkona“ prošle godine pozitivni i omogućeno im je da pređu u sledeću fazu.

Inače, „Cirkon“ je napravljen kao protivbrodska raketa koja može da gađa ciljeve na moru bilo koje vrste. Brzina leta je oko 8-9 maha (odnosno do 11.000 kilometara na čas), maksimalni domet leta je do 1.000 kilometara. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba