SAD ODLUČILE DA MAKAR POSREDNO PRIZNAJU LUKAŠENKOVU POBEDU NA IZBORIMA: Vašington šalje ambasadora u Minsk

B. Vlahović, od stalnog dopisnika, Moskva

24. 03. 2021. u 14:43

BEZ obzira što još nisu priznali pobedu Aleksandra Lukašenka na prošlogodišnjim predsedničkim izborima u Belorusiji američko rukovodstvo planira da uskoro pošalje svog ambasadora u Minsk. Kad ambasadorka Džuli Fišer preda akreditiv Aleksandru Lukašenku to će značiti da su ga SAD priznale kao predsednika.

САД ОДЛУЧИЛЕ ДА МАКАР ПОСРЕДНО ПРИЗНАЈУ ЛУКАШЕНКОВУ ПОБЕДУ НА ИЗБОРИМА: Вашингтон шаље амбасадора у Минск

Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

O slanju novih ambasadora razgovarali su ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej i savetnik američkog državnog departmana Derek Šole. U Minsku ističu da je inicijativa za taj telefonski razgovor bila iz Vašingtona. Da Lukašenko ne može da očekuje kako će SAD bitno promeniti odnos prema njemu dokaz je da je Derek Šole kazao ministru Makeju da Vašington traži da beloruske vlasti odmah oslobode sve političke zatvorenike a takođe su podržali opoziciju koja traži da se organizuju novi predsednički izbori u prisustvu međunarodnih posmatrača.

U Minsku su saopštili da su obe strane za nastavak dijaloga iako postoje suštinske razlike u međusobnim odnosima. Beloruski ministar Makej je pozvao rukovodstvo SAD da objektivnije gledaju na situaciju u Belorusiji jer pritisak na rukovodstvo u Minsku može da ima samo kontraproduktivni efekt.

SAD i EU su lani odbili da priznaju rezultate izbora smatrajući da je Lukašenko neregularno pobedio i podržali su opozicionerku Svetlanu Tihanovsku. Zapad je uveo sankcije Lukašenku ali ga to nije pokolebalo jer se on tada još više okrenuo Rusiji.

Hoće li Lukašenko narediti da se puste politički zatvorenici tek će se videti ali je teško poverovati da će pristati na prevremene izbore pod pritiskom Zapada. Docent Fakulteta svetske ekonomije i međunarodne politike Andrej Suzdaljcev kaže da je zapadu jako stalo da Lukašenko ne ide dalje u integracije sa Rusijom. Lukašenko je pre izbora pokušavao da koketira sa zapadom, napadao je Moskvu da mu je pripremala nerede mada se kasnije ispostavilo da se radilo o igri ukrajinskih tajnih službi. Ali kada je počela da mu se klati fotelja, ponovo se maksimalno okrenuo Putinu.

Lukašenko je objektivno u teškoj poziciji jer mu je zapad uveo sankcije a on pokušava da od Rusije i Kine dobije nove kredite. U Moskvi moraju da spašavaju Lukašenka jer znaju da ako Tihanovska dođe na vlast ona će pokušati da potpuno okrene belorusku politiku ka Zapadu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)