NAPETO IZMEĐU SAD I KINE: Završeni teški pregovori - kritike pljuštale pred kamerama

Tanjug

20. 03. 2021. u 09:11

DELEGACIJE SAD i Kine zaključile su pregovore na Aljasci koje je Vašington nazvao "teškim i direktnim" jer su na samom početku administracije Džozefa Bajdena razotkrili dubinu tenzija između dve najveće svetske ekonomije.

НАПЕТО ИЗМЕЂУ САД И КИНЕ: Завршени тешки преговори - критике пљуштале пред камерама

Foto: EPA

Početak pregovora bio je buran jer su obe strane javno, pred TV kamerama, kritikovale politike jednih drugih.

Čini se da razgovori nisu doneli nikakav diplomatski iskorak - kako se očekivalo - a oporo rivalstvo koje je demonstrirano potvrdilo je da postoji malo dodirnih tačaka za resetovanje međusobnih odnosa koji su dospeli na najniži nivo u poslednjim decenijama, prenosi Rojters.

- Očekivali smo teške i direktne razgovore o velikom broju pitanja i upravo to se i dogodilo - izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan.

- Kina će čvrsto čuvati svoj nacionalni suverenitet, bezbednost i razvoj - izjavio je visoki kineski diplomata Jang Đijejči i dodao da su razgovori bili korisni, ali da razlike nisu prevaziđene.

Mediji su izvestili ranije da su državni sekretar SAD Entoni Blinken i nacionalni savetnik za bezbednost Džejk Saliven u Enkoridžu na Aljasci započeli sastanak s najvišim zvaničnikom za spoljnu politiku kineske Komunističke partije Jang Đijećijem i ministrom spoljnih poslova Vang Đijem i da je bio obeležen međusobnim optužbama i kršenjem dogovorenog protokola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju