SRBIN UHAPŠEN U ITALIJI: Otkrivena velika prevara sa maskama za lice, ugovori teški 22 miliona evra!

Milica Ostojić (Rim)

04. 03. 2021. u 17:13

СРБИН УХАПШЕН У ИТАЛИЈИ: Откривена велика превара са маскама за лице, уговори тешки 22 милиона евра!

Foto Tanjug-AP

JUČE su uhapšeni Anđelko Aleksić, Vitorio Farina i Domeniko Romeo, ova trojica su optuženi za prevaru izvršenu marta i aprila prošle godine u proceduri nabavke sanitarnog materijala a uz hapšenje je usledila i preventivna zaplena od 22 miliona evra koliko iznosi i potpisani ugovor firme o nabavci.

Optužnica ih tereti po različitim osnovama za obmanu u javnoj nabavci 5 miliona antikiovid maski i 430.000 sanitarnih mantila za račun Civilne zaštite regiona Lacio, a sa lažnim sertifikatima izdatim iz jedne londonske firme a nabavkom i isporukom milanskog preduzeća. 

To je bilans operacije rimske Finansijske Komande koja je završila posao po naređenju sudije za preliminarnu istragu a na zahtev Tužilaštva iz Rima. Optužnica ih tereti po osnovama prevara u javnim nabavkama po više članova zakona o krivičniom postupku kao i za obmane sa otežavajućim okolnostima, a Aleksić i Farina i za podvalu radi korupcije po osnovu korišćenja imena javnih zvaničnika.

Sve je počelo po dojavi carinske službe prošlog 7. aprila o sumnjivim sertifikatima za uvezenu robu što je dojavljeno Civilnoj zaštiti Lacija i od tog momenta počinje istraga čitavog puta i lanca nabavke i serfikata po potpisanom ugovoru a koji su predviđali nabavku opreme koja je proverena a stigla je po lažno izdatom sertifikatu od strane Domenika Romea administratora jedne londonske firme.

Radi uverljivosti uhapšeni koji se nalaze za sada u kućnom pritvoru koristili su se istinskim ili izmišljenim poznanstvima sa poznatim ličnostima kako da bi dobili posao preko javne administracije odnosno  ponuđenog posla Civilne zaštite koja se tada bavila nabavkama opreme za bolnice i lekare, a iz prisluškivanih telefonskih razgovora od 15. jula potvrđuju se mnogi elmenti iz optužnice.

Aleksić čija je firma nabavila ovu mega isporuku do marta meseca prošle godine bavio se izdavačkom delatnošću, reč je o jednoj milanskom preduzeću gde je bio šef, a onda odjednom firma ulazi u robnu kategoriju za proizvode namenjene za medicinsku upotrebu.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)