EU ČUVA VAKCINE SAMO ZA SEBE?! Brisel uveo nehumane i nerazumne mere oko izvoza, nazvavši ih restriktivnim

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

28. 02. 2021. u 21:20

EVROPSKA unija namerava da faktički uspostavi zabranu izvoza vakcina protiv virusa korona sa svog tla u treće zemlje.

ЕУ ЧУВА ВАКЦИНЕ САМО ЗА СЕБЕ?! Брисел увео нехумане и неразумне мере око извоза, назвавши их рестриктивним

Arhiva

Na upravo održanom evropskom samitu, neki od lidera su otvoreno zatražili objašnjenje od predsednice EK Ursule fon der Lajen zbog čega EU ne radi isto što i SAD ili Velika Britanija, zabranjujući izvoz cepiva.

Upravo su SAD i Velika Britanija daleko iznad zemalja članica EU po broju cepljenih građana. Vakcine u EU kasne i to je razlog za zabrinutost vlasti i građana. Ne žele da daju drugima ono čega ni sami nemaju dovoljno.

Zato se, i pored deklarativnog zaključka sa samita u kome se izražava solidarnost sa trećim zemljama i spremnost da im se omogući pristup cepivima, istovremeno krenulo u sprovođenje još ranije postignutog dogovora o "mehanizmu kontrole za izvoz cepiva" koji podrazumeva davanje prioriteta domaćem stanovništvu.

Pritisnuta kašnjenjem proizvođača vakcina, EU je još krajem januara usvojila pravilo, objavljeno u Službnom glasniku EU, koje nalaže traženje dozvole za svaki izvoz.

Mnoge zemlje su već ranije obećale da će dostaviti deo dobijenih vakcina zemljama koje ih nemaju, pravdajući time činjenicu da su u predfazi naručivale mnogo više nego što je potrebno njihovom stanovništvu. Neke su deo ovih obećanja i ispunile. Međutim, situacija se u međuvremenu znatno pogoršala. Najpre "Fajzer", a zatim "Moderna" i "Astra Zeneka" - proizvođači tri jedine vakcine koje trenutno imaju zajedničku dozvolu za cepljenje na tlu EU - redom su najavljivale kašnjenja koja su značajno poremetila kalendar vakcinisanja na teritoriji EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

aca

28.02.2021. 22:18

Pa sta se moze ocekivati od EU, ispostve Amerike i Velike britanije.Sad kapitalizam ne vazi gori pod nogama,svetska demokratija svemu je tome dosao kraj.