BIL GEJTS POSTAO NAJVEĆI ZEMLJOPOSEDNIK U AMERICI: Evo šta se krije iza tog poteza čuvenog milijardera

Novosti online

28. 02. 2021. u 20:48

INTERESOVANJE Bila Gejtsa za poljoprivredno zemljište motivisano je njegovom željom da se bavi pitanjem klimatskih promena, kao i da pomogne siromašnijim zemljama u kojima ljudi gladuju.

БИЛ ГЕЈТС ПОСТАО НАЈВЕЋИ ЗЕМЉОПОСЕДНИК У АМЕРИЦИ: Ево шта се крије иза тог потеза чувеног милијардера

Foto: AP Photo/Nati Harnik, File

Gejts je najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Državama, a prema "Lend riportu", suosnivač „Majkrosofta“ poseduje 242.000 hektara u 18 saveznih država. Kupovina zemljišta naterala je mnoge da se pitaju šta su Gejtsovi motivi jer nikada nije govorio o svojoj ljubavi prema usevima i „prijatnom“ mirisu stajskog đubriva.

Tabloid piše da Gejtsovim carstvom obradivog zemljišta upravlja „Kotonvud ag menadžment“, koji je član „Liding harvesta“, neprofitne organizacije koja poljoprivrednicima širom sveta pomaže da „usvoje bolje prakse tako da svi možemo praviti zdraviju budućnost za generacije koje dolaze“.

Izveštaji su ranije nagoveštavali da poljoprivreda, posebno proizvodnja govedine, doprinosi emisiji ugljen dioksida koja zadržava toplotu Sunca i posledično dovodi do klimatskih promena.

Gejts je ranije rekao da se bez inovacija svet neće moći nositi sa klimatskim promenama, za koje mnogi naučnici kažu da će rezultirati ekstremnim temperaturama, prirodnim katastrofama i kolapsom ekosistema.

Zato Gejts učestvuje u projektima zaštite životne sredine i ulaže u različite kompanije. Jedna od njih je „Imposibl fuds“ koja proizvodi zamenu za govedinu.

Brus Šerik, profesor poljoprivredne ekonomije sa Univerziteta Ilinoj, koji je član uprave „Liding harvesta“, kaže da farme nisu samo deo problema klimatskih promena, već da mogu postati i deo rešenja.

Šerik je ubeđen da će suosnivač „Majkrosofta“ napraviti veliku razliku ako uspe da pokaže da poljoprivreda može biti i profitabilna i održiva.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)