OGRANIČENO KRETANJE, RADE SAMO PRODAVNICE SA HRANOM: Italija pooštrila mere u pet od dvadeset regija

tanjug

27. 02. 2021. u 18:28

ОГРАНИЧЕНО КРЕТАЊЕ, РАДЕ САМО ПРОДАВНИЦЕ СА ХРАНОМ: Италија пооштрила мере у пет од двадесет регија

Foto: Epa

Italija je pooštrila ograničenja u pet od 20 regija u zemlji u pokušaju da spreči porast slučajeva dok naučnici upozoravaju na sve veću prevalenciju vrlo zaraznih novih sojeva virusa.

Italija je uspostavila četvorostepeni sistem označen bojama (bela, žuta, narandžasta i crvena) koji omogućava podešavanje mera u zavisnosti od nivoa zaraze, sa procenama koje se revidiraju svake nedelje, navodi Rojters.

Po prvi put od kraja januara, dve regije - Bazilikata i Molize - ubačene su u najstrožu crvenu zonu. To znači zatvaranje barova i restorana, strogo ograničenje kretanja i zatvaranje svega osim radnji sa osnovnim namirnicama.

Tri regije prešle su iz žute u narandžastu zonu: Lombardija i Pijemont, u kojima se nalaze bogati severni gradovi Milano i Torino, i obalskom regionu Marke.

U tim su krajevima restorani i barovi zatvoreni, osim za poneti i ljudima nije dozvoljeno da napuštaju svoje gradove, osim u hitnim slučajevima, zbog posla i zdravstvenih razloga.

Ostrvo Sardinija postalo je prva regija koja je proglašena belom zonom, gde su na snazi samo minimalna ograničenja.

Današnja odluka znači da će od ponedeljka, kada stupi na snagu, dve regije biti klasifikovane kao crvena, devet kao narandžasta, osam kao žuta i jedna kao bela.

Juče je ministarstvo zdravlja nagovestilo kontinuirani porast infekcija, sa 20.499 novih dnevnih slučajeva, u odnosu na 19.886 prethodnog dana. Tokom poslednjih pet dana, novi slučajevi porasli su za 35 odsto u poređenju sa istim periodom prošle nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)