CIA OBJAVILA IZVEŠTAJE: Saudijski princ naredio ubistvo novinara DŽamala Kašogija

Novosti online

26. 02. 2021. u 19:44

BAJDENOVA administracija skinula je oznaku tajnosti sa izveštaja američke obaveštajne službe o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija. U izveštaju se sugeriše da je saudijski princ Mohamed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu da se novinar „zarobi ili ubije“.

ЦИА ОБЈАВИЛА ИЗВЕШТАЈЕ: Саудијски принц наредио убиство новинара Џамала Кашогија

Foto: Tanjug/AP Pavel Golovki

Izveštaj, koji je dostavila Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe, navodi da se ova ocena zasniva na "kontroli donošenja odluka" u Kraljevini Saudijskoj Arabiji prestolonaslednika, kao i na "direktnom učešću ključnog savetnika i članova "zaštitnog detalja" Mohammada bin Salmana u pomenutoj operaciji.

- Od 2017. godine, Prestolonaslednik ima apsolutnu kontrolu nad bezbednosnim i obaveštajnim organizacijama Kraljevine, što čini izuzetno malo verovatno da bi saudijski zvaničnici izveli operaciju ove prirode bez odobrenja Prestolonaslednika - navodi se u izvršnom rezimeu izveštaja.

U izveštaju se dalje navodi da je Prestolonaslednik „na Kašogija gledao kao na pretnju Kraljevini i široko podržavao upotrebu nasilnih mera ako je potrebno da bi se utišao“.

Autori dokumenta takođe pišu da imaju "veliko poverenje" da je sedam osoba čija su imena navedena u izveštaju "učestvovalo, naredilo ili na bilo koji drugi način saučesnik ili odgovoran za smrt Džamala Kašogija" u ime bin Salmana.

- Ne znamo da li su ove osobe unapred znale da će operacija rezultirati Kašogijevom smrću - napominje se u izveštaju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati