JERMENSKI RAT OKO "ISKANDERA" SE NASTAVLJA: Pašinjan pokušava da smiri situaciju - "Moskva se ne meša u unutrašnji sukob u Jerevanu"

Branko Vlahović/Od stalnog dopisnika MOSKVA

25. 02. 2021. u 13:29

POSLE sukoba vojnog vrha i premijera Jermenije Nikole Pašinjana koji je smenio načelnika Generalštaba general-pukovnika Onika Gasparjana i njegovog zamenika Tirana Hačatarjana, u Jerevanu je nastala nervoza ne samo među oficirima, nego i u narodu.

ЈЕРМЕНСКИ РАТ ОКО ИСКАНДЕРА СЕ НАСТАВЉА: Пашињан покушава да смири ситуацију - Москва се не меша у унутрашњи сукоб у Јеревану

Foto: EPA

Premijer Pašinjan tvrdi da situaciju drži pod kontrolom i namerava da se obrati  narodu u popodnevnim satima. Zbog toga je Trg republike pun policicije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da sa zabrinutošću prate situaciju u Jermeniji. U Moskvi smatraju da je sukob premijera i generala unutrašnja stvar Jermenije koju Rusija smatra važnim saveznikom na Kavkazu. Polemika oko efikasnosti mnogo hvaljenih ruskih raketnih sistema "Iskander" u Jermeni dovela je do velikog sukoba vojnog vrha i premijera.

Dmitrij Peskov u četvrtak nije hteo da komentariše izjavu Pašinjana o neefikasnosti   "Iskandera". Peskov je kazao da je ruska vojna tehnika pokazala svoju efikasnost na raznim mestima u svetu.

Da bi smirio situaciju posle izjava o neefikasnosti "Iskandera" Nikol Pašinjan je izjavio danas da namerava da jača saradnju sa Moskovm u sferi bezbednosti i u procesu reforme  armije. U četvrtak je Pašinjan kazao da je Rusija glavni partner u bezbednosti  i da će biti formirana radna grupa na čelu sa ministrom odbrane Jermenije koja treba da poboljša efikasnost vojne saradnje sa Rusijom.

Foto: Ministarstvo odbrane Jermenije

Onik Gasparjan

Premijer Jermenije Nikola Pašinjan došao je u žestok sukob sa armijskim vrhom posle čega je smenio načelnika i zamenika Generalštaba. General-pukovnik Onik Gasparjan (51) načelnik Generalštaba i grupa visokih oficira bila je potpisala pismo kojim se traži ostvaka "neodgovornog premijera" Pašinjana.

Pre sukoba Nikole Pašinjana i vojnog vrha premijer je smenio zamenika načelnika Generalštaba Tirana Hačatarjana koji je ocenio da je neozbiljna tvrdnja Pašinjana da su  ruski raketni sistemi "Iskander" bili neefikasni u ratu protiv Azerbejdžana minule jeseni. Jermeniski generali smatraju da je smena Hačatarjana u suprotnosti sa nacionalnim i državnim interesima.

Vojni vrh Jermenije je ocenio izjave Pašinjana kao "kratkovide i neosponovane". Zbog toga su generali i pukovnici jermenske armije tražili Pašinjanovu smenu. Na drugoj strani Pašinjan je takav stav rukovodstva armije nazvao pokušajem državnog udara.

Pre sukoba sa Generalštabom jermenski premijer Nikola Pašinjan polemisao je sa bivšim predsednikom Seržom Sargasjanom oko ruskog raketnog sistema "Iskander". Posle kritike Serža Sargasjana zašto nije u nedavnom ratu protiv Azerbejdžana upotrebljen raketni sistem "Iskander", koji imaju Jermeni, Pašinjan je domaćim novinarima kazao da se on pokazao kao neefikasan.

- Operativno-taktički kompleks "Iskander" je minule jeseni bio primenjen u odbrani  Nagornog Karabaha. Možda bi Sargasjan mogao da kaže zašto rakete "Iskandera" nisu  eksplodirale ili su bile efikasne samo deset posto - kazao je premijer Pašinjan.

Foto: Ministarstvo odbrane Jermenije

Tiran Hačatarjan

A na dodatno pitanje novinara "ar je to moguće" on je rekao da ne zna, možda je to oružje osamdesetih godina.

Interesantno je da Ministarstvo odbrane Jermenije nije želelo da komentariše izjavu premijera  Nikole Pašinjana o neefikasnosti ruskih sistema "Iskander".

Pašinjan je poručio bivšem predsedniku da ne zadaje pitanja na koje on zna odgovore. Na  taj način je Pašinjan ne samo odgovorio Seržu Sargasjanu zašto već četvrti dan rata   nije upotrebljen sistem "Iskander" već ga indirektno zapitao šta ste kupovali od oružja za odbranu od  agresije. I  jermenski general-pukovnik Movses Akopjan koji je dao ostavku  kazao je u novembru da je jermenska armija koristila "Iskandere", ali je dodao da ne zna   na kojim delovima fronta.

"Iskanderi" koje proizvodi Rusija prvi puta su pokazani u Jermeniji u septembru  2016. na paradi u Jerevanu. Bivši predsednik Sargasjan je tada izjavio da su "Iskanderi" kupljeni da bi se napravio balans snaga u regionu. Rukovodstvo u Jerevanu je znalo da se   Azerbejdžan intenzivno naoružavava jer su imali dovoljno novca zbog visokih cena nafte i gasa koje ta zemlja prodaje.

Serž Sargestjan je dao ostavaku posle velikih demonstracija 23. aprila 2018. godine. Predsednik Jermenije bio je od 2008. do 2018. Premijer Jermenije je bio 2007. i  2008. godine.

Neozbiljni premijer

Posle izjave Pašinjana da su ruske rakete "Iskander" bile neefikasne novinari portala "Jerevan danas" pitali su prvog zamenika Generalštaba Tirana Hačatarjana je li moguće da rakete nisu ekspolodirale, on je kazao da su to neozbiljne premijerove izjave. General   je upozorio novinare da ne formiraju nepravilno mišljenje o "Iskanderima". Poosle te   generalove izjave usledilo je njegovo ekspresno smenjivanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!