"RAT" U JEREVANU ZBOG "ISKANDERA": Pašinjan krivi ruske rakete za poraz, dobio žestoki odgovor od prethodnika i oficira

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

24. 02. 2021. u 16:19

JERMENSKI premijer Nikola Pašinjan polemisao je sa bivšim predsednikom Seržom Sargasjanom oko mnogohvaljenog ruskog raketnog sistema "Iskander".

РАТ У ЈЕРЕВАНУ ЗБОГ ИСКАНДЕРА: Пашињан криви руске ракете за пораз, добио жестоки одговор од претходника и официра

Foto: Kremlin.ru/Arhiva Novosti

Posle kritike Serža Sargasjana zašto nije u nedavnom ratu protiv Azerbejdžana upotrebljen raketni sistem "iskander" koji imaju Jermeni Pašinjan je domaćim novinarima kazao da se on pokazao kao neefikasan.

- Operativno-taktički kompleks "Iskander" je minule jeseni bio primenjen u odbrani Nagornog Karabaha. Možda bi Sargasjan mogao da kaže zašto rakete "Iskandera" nisu eksplodirale ili su bile efikasne samo deset posto, kazao je premijer Pašinjanj. A na dodatno pitanje novinara "zar je to moguće" on je rekao da ne zna, možda je to oružje osamdesetih godina.

Serž Sargasjan/Foto: Arhiva

 

Interesantno je da Ministarstvo odbrane Jermenije nije želelo da komentariše izjavu premijera Nikole Pašinjana o neefikasnosti ruskih sistema "Iskander".

Pašinjan je poručio bivšem predsedniku da ne zadaje pitanja na koje on zna odgovore. Na taj način je Pašinjan ne samo odgovorio Seržu Sargasjanu zašto već četvrti dan rata nije upotrebljen sistem "Iskander" već ga indirektno zapitao šta ste kupovali od oružja za odbranu od agresije. I jermenski general-pukovnik Movses Akopjan koji je dao ostavku kazao je u novembru da je jermenska armija koristila "Iskandere" ali je dodao da ne zna na kojim delovima fronta.

"Iskanderi" koje proizvodi Rusija prvi put su pokazani u Jermeniji u septembru 2016. na paradi u Jerevanu. Bivši predsednik Sargasjan je tada izjavio da su "Iskanderi" kupljeni da bi se napravio balans snaga u regionu. Rukovodstvo u Jerevanu je znalo da se Azerbejdžan intenzivno naoružavaju jer su imali dovoljno novca zbog visokih cena nafte i gasa koje ta zemlja prodaje.

Nikol Pašinjan/Foto: UNTV via AP

Serž Sargestjan je dao ostavku posle velikih demonstracija 23 aprila 2018. godine. Predsednik Armenije bio je od 2008 do 2018. Premijer Jermenije je bio 2007. i 2008. godine.

Pre polemike oko "Iskandera" u Jermeniji se mnogo raspravljalo oko toga zašto PVO u Nagornom Karabahu nije efikasno obarao bespilotne letilice turske "bajraktare" koje su koristili Azerbejdžanci. Moskovski analitičari tvrde da je jedan od lazloga loše odbrane bio taj što su Jermenski položaji bili loše maskirani. Osim toga ruski analitičari ocenjuju da su Jermeni loše organizovali svoju PVO odbranu.

"Strele" i "Ose" koje su imali Jermeni ne dosežu visine na kojima lete savremene bespilotne letilice a sa sistemima "Tor" i "Buk" štitili su samo Jerevan i svoju atomsku centralu.

Nije nikakva tajna da je vojni potencijal Jermenije bio višestruko slabiji od azerbejdžanskog ali su u Jerevanu i dalje širili mit o nepobedivosti svoje armije potcenjujući činjenice da su Azerbejdžanci kupili mnogo modernog oružja i obučili svoje oficire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri