SUROVA PROCENA AMERIČKOG KOLUMNISTE: "U slučaju rata, Rusija bi presekla NATO napola!"

Novosti onlajn

21. 02. 2021. u 22:48

KOLUMNISTA američkog časopisa „Nešenal interest“ Džon Rosomando objasnio je šta bi čekalo NATO u slučaju sukoba sa Rusijom u Evropi.

СУРОВА ПРОЦЕНА АМЕРИЧКОГ КОЛУМНИСТЕ: У случају рата, Русија би пресекла НАТО напола!

Foto Arhiva

Autor članka podsetio je na vojne vežbe NATO-a „Zima 20“ održane u Poljskoj, tokom kojih je uslovni protivnik sa istoka naneo razoran poraz vojsci zemlje za samo pet dana. To se dogodilo uprkos tome što su u teoretskom sukobu Oružane snage Poljske imale (još uvek neisporučene) avione pete generacije F-35, sisteme za protivraketnu odbranu „Patriot“ i višecevne raketne sisteme HIMARS.

- Vežbe su pokazale da je istočno krilo Severnoatlantske alijanse slabo i ranjivo na ‘rusku invaziju’ - piše ekspert.

Rosomando je istakao da je Rusija ojačala i modernizovala Zapadni vojni okrug, u kome su „koncentrisane najkompetentnije vojne jedinice“ zemlje, opremljene savremenim tenkovima T-90 i T-72B3M, oklopnim transporterima BTR-82, BMP-3, kao i sofisticiranim sistemima protivvazdušne odbrane, uključujući protivavionske sisteme „Tunguska“, „Pancir S1“ i S-400.

Prema njegovom mišljenju, ova grupa ruskih trupa brzo bi srušila poljske i baltičke jedinice NATO-a ukoliko Sjedinjene Američke Države ne pojačaju svoje prisustvo na ovom krilu.

- U slučaju rata, ruska i beloruska vojska bi zauzele teritoriju NATO-a duž granice i na taj način presekle snage Alijanse na pola, čime bi se prekinula logistička veza između Poljske i Litvanije - navodi se u članku.

Autor predlaže Sjedinjenim Američkim Državama da pomognu Poljskoj da zameni zastarelo naoružanje savremenim koje ispunjava standarde Saveza. Osim toga, saveznici u NATO-u moraju da obnove linije snabdevanja koje su postojale u Zapadnoj Evropi pre kraja Hladnog rata, zaključuje kolumnista.

Moskva je više puta naglašavala da zemlja nema agresivne namere prema drugim državama. Pri tome, ruska strana primećuje rastuću vojnu aktivnost Sjedinjenih Američkih Država i bloka NATO-a na svojim granicama. Ministar odbrane Sergej Šojgu ukazao je na „antiruski karakter“ delovanja Severnoatlantske alijanse. Prema njegovim rečima, Ministarstvo preduzima sve neophodne mere da pouzdano zaštiti zemlju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije