PRELOMNI TRENUCI ZA BELORUSIJU: „Savremeni period se može uporediti sa raspadom SSSR-a“ (VIDEO)

Novosti online

11. 02. 2021. u 11:54

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da se njegova država suočava sa ozbiljnim događajima koji se mogu uporediti sa raspadom SSSR.

ПРЕЛОМНИ ТРЕНУЦИ ЗА БЕЛОРУСИЈУ: „Савремени период се може упоредити са распадом СССР-а“ (ВИДЕО)

Foto: Arhiva Novosti

 - Nalazimo se u veoma ozbiljnom i prelomnom periodu, ne samo naša država, već i ceo beloruski narod. Ovakvih momenata u istoriji naše države, dok smo bili u sastavu SSSR i kao nezavisna Belorusija, nije bilo mnogo. Savremeni period se može uporediti sa raspadom SSSR i njegovim posledicama - rekao je Lukašenko, govoreći na Opštebeloruskom narodnom saboru.

On je uporedio današnji period sa prvim Opštebeloruskim narodnim saborom koji je održan 19-20. oktobra 1996. godine.

 - Razlika je samo u tome što je tada bilo potpuno beznađe. Nije bilo države, ničega. Prelomni momenat, haos u glavi ljudi - naglasio je on.

Predsednik je naglasio da je Belorusija bila pod žestokim napadom spolja.

 - Oslanjajući se na određene unutrašnje snage – koliko ih je bilo sami sudite, neću o tome govoriti – bio je preduzet pokušaj, ne obojene revolucije, već pobune po principu "blickriga". Moramo da se odupremo kako god znamo, 2021. godina će biti odlučujuća - naglasio je on.

Pored toga, Lukašenko je siguran da se protivnici vlasti republike zalažu za izlazak iz saveza sa Rusijom i ODKB.

Prema rečima Lukašenka, protesti opozicije koji su počeli nakon predsedničkih izbora u avgustu prošle godine bili su pokušaj meteža. On je naveo program koji, po njegovim podacima, namerava da realizuje opozicija.

 - U političkoj sferi – izlazak iz Saveza sa Rusijom, Evroazijskog saveza, Carinskog saveza i drugih integracionih organizacija, gde dominira Rusija. U vojnoj sferi – izlazak iz ODKB - zaključio je on.

(Sputnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)