OPOMENA ZBOG POLITIKE: Marin Le Pen na sudu zbog spornih snimaka islamista

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

10. 02. 2021. u 23:12

DA li emitovanje stravičnih snimaka ekzekucija Islamske države nad nevinim žrtvama predstavlja krivično delo?

ОПОМЕНА ЗБОГ ПОЛИТИКЕ: Марин Ле Пен на суду због спорних снимака исламиста

Foto AP

Na ovo pitanje juče je pred sudom morala da odgovori predsednica francuske stranke Naconalno okupljanje Marin le Pen.

Delo za koje se tereti seže u 2015. godinu, kada je Le Penova na svom tviter-nalogu objavila tri jeziva snimka. Na jednom se vidi nesrećni talac preko koga prelazi tenk, na drugom je prikazano odsecanje glave, a na trećem je zatvorenik koji umire goreći živ zapaljen.

Uz Le Penovu, sud goni i sadašnjeg evroposlanika iste stranke, poznatog francuskog advokata Žilbera Kolara, koji je takođe objavio jednu fotografiju žrtve Islamske države.

Da bi stigli pred sud u pariskom predgrađu Nanter, Le Penovoj, kao poslanici nacionalne skupštine, i Kolaru, kao evropskom poslaniku, morao je prethono da bude skinut imunitet.

Psihijatrijski pregled

MARIN le Pen je posebno bila povređena činjenicom da su je tokom ovog procesa pozvali da 2018. godine obavi - psihijatrijski pregled.

- Ovaj režim počinje zaista da izaziva strah - poručila je ona, dok je objašnjenje administracije bilo da je pregled uobičajena procedura u takvim slučajevima.

Za to što su uradili, Marin le Pen i Žilber Kolar rizikuju čak pet godina zatvora i 75.000 evra globe.

Sve ovo se događa u trenutku kada Marin le Pen nikad nije bolje stajala na političkoj sceni nego sada. Ne samo da je vide kao sigurnog učesnika drugog kruga predsedničkih izbora koji će se održati na proleće sledeće godine, već je i konačni skor u sondažama krajnje neizvestan: Makronu se predviđa 52 odsto, a Le Penovoj 48!

Upravo zbog toga predsednica Nacionalnog okupljanja smatra da ukazivanje na brutalnost Islamske države nikako ne može da predstavlja širenje propagande i da je posredi nešto drugo..

- Reč je o političkom procesu, to je jasno - poručila je juče Le Penova, koja ističe da su "danima tražili po kom osnovu da joj sude".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!