SAMOUBISTVO IZ BIZARNOG RAZLOGA: Zbog greške aplikacije, mladić (20) mislio da je izgubio ogroman novac

Novosti online

09. 02. 2021. u 08:25

DVADESETOGODIŠNjI Aleks Kerns ubio se prošlog juna pogrešno verujući da je izgubio skoro 750.000 američkih dolara rizičnom opkladom na Robinhudu, aplikaciju za trgovanje akcijama u kojoj je počeo da trguje kao tinejdžer.

САМОУБИСТВО ИЗ БИЗАРНОГ РАЗЛОГА: Због грешке апликације, младић (20) мислио да је изгубио огроман новац

Foto: Tviter

Njegovi roditelji planiraju da u ponedeljak podnesu tužbu, optužujući Robinhud za nepravdu, nepažnju i nepravednu poslovnu praksu.

Iako je misija kompanije da se založi za malog čoveka i "demokratizuje finansije", Aleksova majka i otac kažu u tužbi da je Robinhud ciljao na mlade i neiskusne kupce, a zatim ih naterao da se uključe u rizične trgovinske prakse. A kada je tim investitorima bila potrebna pomoć - kao što je to činio i Aleks dan kad je umro - Robinhud nije pružio "značajnu korisničku podršku", kaže se u tužbi.

Aleks je počeo sa sopstvenom ušteđevinom. To je bio "novac bake i dede", rekao je Dan Kerns, od rođendanskih poklona i gotovine ušteđene od njegovog letačkog spasilačkog posla. "Svi su rekli da je možda imao ušteđevonu od 5.000 dolara".

Ali Dan i Doroti Kerns nisu shvatili da je Robinhud takođe odobrio Aleksu da kupuje i prodaje opcije, rizičan finansijski instrument sa potencijalom za velike gubitke.

- Ne razumem kako su uopšte dozvolili da se to dogodi - rekao je Dan Kerns.

Dana 11. juna 2020. dobio je obaveštenje da je u minusu 750.000 dolara, a zatim i zahtev za podmiri bar 170.000 dolara duga. Na mejl upućen kompaniji, dtigao je automatski odgovor. Kasnije tog dana Aleks se ubio.

Dan kasnije stigao je i odgovor kompanije da je u pitanju greška i da ne duguje ni dolar.

(CBS News)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a