VIRUS IPAK "PRŽI" BUDŽETE: Ostaju "rupe" u državnim kasama

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

08. 02. 2021. u 09:40

ANULIRANjE dugova nastalih kovidom 19 je "nezamislivo", poručila je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard. Ova vest je kao hladan tuš polila evropske prestonice.

ВИРУС ИПАК ПРЖИ БУЏЕТЕ: Остају рупе у државним касама

Foto AP

U EU se, kao i u celom svetu, nadaju da će prostim otpisivanjem dugova biti izbrisane sve crne rupe nastale u trezorima zbog izdvojene pomoći da bi se premostile teškoće građana i preduzeća usred pandemije. Procenjuje se da je reč o astronomskih 2.500 milijardi evra.

Francuskinja na čelu ECB, međutim, ne misli da je to način. U intervjuu objavljenom u jučerašnjem "Žurnalu di dimanš", Lagardova je jasno poručila da bi takva mera predstavljala kršenje evropskih pravila koja striktno zabranjuju monetarno finansiranje država.

- Ovo pravilo predstavlja jedan od stubova na kojima počiva evro - upozorila je Lagard.

Drugim rečima, otpisi dugova značili bi i dovođenje u opasnost zajedničke monete.

Lagardova je reagovala na apel više od sto uglednih evropskih ekonomista, među kojima je čuveni francuski stručnjak Toma Piketi, da se dugovi nastali kovid-krizom izbrišu, a da se države zauzvrat obavežu na ekološku i društvenu obnovu.

BANKARSKI Kristin Lagard, Foto AP

Predsednica ECB je to odbila kao mogućnost i poručila da energiju treba koristiti u drugom pravcu. Ona je izrazila uverenje da će države biti u stanju da vrate novac na duge staze, a da će tome znato pomoći povratak rasta i otvaranje novih radnih mesta, smatrajući ovu 2021. "godinom obnove". Ipak, dodala je da će se, prema njenim očekivanjima, ekonomske aktivnosti vratiti na nivo pre korone "sredinom 2022.".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a