ZBOGOM KOMUNISTIČKOM DIKTATORU: Albanci muzej Envera Hodže u Tirani pretvaraju u centar za it obrazovanje

tanjug

06. 02. 2021. u 23:30

Zgrada nazvana Piramidai, koja je u Tirani izgrađena kao muzej posvećen komunističkom diktatoru Enveru Hodži, biće pretvorena u najveći centar za digitalno obrazovanje i inovacije u regionu, izveštava portal intellinews.com.

ЗБОГОМ КОМУНИСТИЧКОМ ДИКТАТОРУ: Албанци музеј Енвера Хоџе у Тирани претварају у центар за ит образовање

Foto: AP

Radovi na preuređenju zdanja, koje se prostire na 17.000 kvadratnih metara, započeti su 3. februara na ceremoniji kojoj su prisustvovali premijer Edi Rama i gradonačelnik Tirane Erion Veliaj.

Projekat se sprovodi u saradnji između grada Tirane, Albansko-američke fondacije za razvoj i kompanije za mobilne telekomunikacije Vodafon.

Piramidu su dizajnirali Hodžina ćerka i zet, a otvorena je 1988. godine, tri godine nakon njegove smrti. Posle sloma komunizma, muzej je pretvoren u kulturni centar u kojem su jedno vreme bili smešteni jedna tv stanica, poslovne kancelarije, prodavnice i noćni klubovi, a služio je i kao NATO baze tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Ipak, do 2020. godine bio je uglavnom neiskorišćen.

U Albaniji su vođene duge rasprave o tome šta da se uradi s Piramidom, imajući u vidu povezanost tog zdanja sa likom i delom Envera Hodžea, pri čemu je prethodna vlada predlagala potpuno rušenje i izgradnju nove zgrade parlamenta na tom prostoru.

Prema dizajnerskom rešenju jedne arhitektonske firme sa sedištem u Roterdamu, ovaj objekat će biti preuređen u poslovni i korporativni startap ekosistem i tehnološki kampus za IT obuku, robotiku i dizajn.

Projekat će obuhvatiti i preuređenje spoljašnosti zgrade. Zvaničnici nisu otkrili koliko će projekat koštati i koliko će vremena biti potrebno da se završi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije