GRETA TUNBERG OBJAVILA PRIRUČNIK ZA PROTESTE: Optužili je za učešće u zaveri

Novosti online

04. 02. 2021. u 20:32

MLADA klimatska aktivistkinja Greta Tunberg podelila je na Tviteru uputstvo za pristalice protesta poljoprivrednika u Indiji, što je izazvalo mnogo reakcija i kritika na toj društvenoj mreži.

ГРЕТА ТУНБЕРГ OБЈАВИЛА ПРИРУЧНИК ЗА ПРОТЕСТЕ: Оптужили је за учешће у завери

Foto: Tanjug/AP

Njoj je spočitano da pomaže zaverenicima iz inostranstva da destabilizuju Indiju.

Greta Tunberg je u sredu na Tviteru objavila poduži dokument, koji su očigledno sastavili aktivisti ali nije najjasnije od koga je tačno potekao, u kojem su navedeni načini da se doprinese protestima farmera, uključujući savete o organizovanju skupova. Posle nekoliko sati, kreatori uputstva su isto uklonili sa društvene mreže i zamenili ga mnogo kraćom verzijom, pri čemu je Tunberg primetila da je prethodni dokument „zastareo“ i podelila je novu verziju.

Ove objave su pokrenule polemiku na Tviteru u kojoj se raspravljalo o tome da li se tinejdžerka razotrila kao deo međunarodno finansirane zavere s ciljem da se zapali plamen nemira u Indiji.

„Hvala što ste izložili uputstvo koje će se koristiti u sprovođenju podlih projekata čiji je cilj povreda indijskog suvereniteta, bratstva i jedinstvenu sekularnu strukturu“, napisao je jedan korisnik Tvitera.

Neki korisnici su uputili kritike u sasvim drugom pravcu, sugerišući da je Greta Tunberg indijskim vlastima dala „alat“ za diskreditaciju protesta i omogućila im da tvrde da demonstranti samo žele da oklevetaju vladu.

Rasprava je usledila nakon slične kontroverze pošto su Greta i američka pop pevačica Rijana u utorak podržale indijske poljoprivrednike, podstičući neke poznate ličnosti da uzvrate udarac braneći indijsku vladu i njene napore da reše tekuće probleme.

Protesti poljoprivrednika došli su u fokus međunarodne pažnje poslednjih nedelja nakon višemesečnih demonstracija na periferiji Nju Delhija. Poljoprivrednici traže ukidanje nekoliko reformi koje bi, kako tvrde, otvorile put i dale prednost privatnim trgovcima i korporacijama

Skoro 60 odsto stanovništva u Indiji zavisi od poljoprivrede, prenosi RT.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere