SARADNJA VELIKIH SILA NA POMOLU: Nemačka nudi podršku Rusiji u proizvodnji vakcine

Novosti onlajn

03. 02. 2021. u 18:32

NEMAČKI ministar zdravlja Jens Špan izjavio je da je Nemačka posrednik po pitanju proizvodnje ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj uniji pre dobijanja dozvole za upotrebu.

САРАДЊА ВЕЛИКИХ СИЛА НА ПОМОЛУ: Немачка нуди подршку Русији у производњи вакцине

Foto AP

- Održani su pregovori o ruskoj vakcini, gospođa kancelarka (Angela Merkel) je razgovarala sa predsednikom Rusije (Vladimirom Putinom), a ja sa mojim ruskim kolegom. Održani su razgovori i na drugim nivoima Ministarstva. Institut 'Pol Erlih' je kao regulator takođe razgovarao sa ruskim kolegama, pritom, oni su bili u kontaktu još pre pandemije. Naravno, razgovaramo o svim tim pitanjima. Zamoljeni smo da proverimo da li u Nemačkoj ili Evropi postoje kapaciteti za proizvodnju - rekao je Špan, istakavši da su pregovori sa Rusijom o tom pitanju „konstruktivni“.

Prema njegovim rečima, nemačka strana može pružiti podršku prilikom proizvodnje vakcine i deluje kao posrednik, jer se pandemija može pobediti samo zajedničkim naporima.

Govoreći o ruskoj vakcini, nemački ministar je istakao da se u slučaju vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) radi o „vektorskoj nereplicirajućoj vakcini“ i koriste se „dva različita vektora za prvu i drugu vakcinaciju“.

- Verovatno je zbog toga efikasnost ruske vakcine mnogo veća, jer se imuni sistem prilikom druge vakcinacije još nije prilagodio...To takođe otežava proizvodnju - dodao je Špan, objasnivši da je u tom slučaju neophodno proizvoditi dve komponente vakcine.

Istovremeno je dodao da, po pravilu, brzina postupka odobrenja vakcine od strane Evropske agencije za lekove „zavisi od toga kada su i kakvi podaci zvanično predati“.

Podsetimo, ugledni naučni časopisu „Lanset“ saopštio je da je „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)