UGRADIO MAJMUNU ČIP U MOZAK: Sad može da igra video-igre

Novosti online

01. 02. 2021. u 21:10

MILIJARDER Ilon Mask tvrdi da je jedna od njegovih kompanija ugradila majmunu čip u mozak, pa on sad može da igra video-igre.

УГРАДИО МАЈМУНУ ЧИП У МОЗАК: Сад може да игра видео-игре

Ilon Mask / Foto AP

Mask je to rekao tokom onlajn konferencije, na kojoj su učestvovali samo pozvani, govoreći o svojoj kompaniji „Neuralink“, prenosi RT.

„Imamo majmuna sa bežičnim implantom u lobanji, koji sam može da igra video igre svojim mozgom. Implant ne može da se primeti i on je srećan majmun“, rekao je milijarder, osnivač kompanije „Tesla“.

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu kazao je da „Neuralink“ ima „najbolje prostorije za majmune na svetu“ i da želi da majmuni „igraju pomoću mozga igru Pong (jednostavan dvodimenzionalni „vazdušni hokej“) među sobom“, objasnio je Mask.

On je ranije uporedio „Neuralinkove“ čipove sa „pametnim satovima“ „sa malim žicama, ugrađenim u lobanju“.

Milijarder je prošle godine govorio da su stručnjaci kompanije ugradili svinjama čipove u glavu, među kojima je i svinja Doroti, kojoj je kasnije čip izvađen.

„Doroti pokazuje da „Neuralinkov“ čip može da se stavi u glavu, potom da se izvadi i da svinja bude zdrava, srećna i da ne može da se razlikuje od normalne svinje“, objavio je on tada.

Kako prenosi Blumberg, snimak majmuna koji je čipovan biće objavljen za mesec dana.

Mask je rekao kako je cilj eventualnog korišćenja te tehnologije na ljudima da im se omogući kontrolisanje aparata, kao što su pametni telefoni, samo uz pomoć mozga.

Osnivač „Tesle“ je na Tviteru napisao da su „kratkoročne“ koristi od čipovanja „pomoć ljudima koji su preživeli povrede mozga ili kičme“, dok su dugoročne „simbioza ljudske i veštačke inteligencije“.

​Međutim, neki naučnici su kritični prema ovoj ideji, kao što je jedan od najpoznatijih britanskih neurohirurga dr Henri Marš, koji je za Maskove tvrdnje rekao da su „bajke“.

„Ne kažem da je to nemoguće, ali sa trenutnim nivoom tehnologije i neurologije koju imamo, ne postoji način da se tako nešto uradi“, rekao je Marš za RT 2019. godine.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)