OD DANAS “OTVORENA” ITALIJA Apel za nadležne: Opasnost od širenje virusa i vraćanja u "crvenu" zonu

Milica Ostojić - Specijalno za "Novosti" iz Rima

01. 02. 2021. u 13:53

OD danas je u 16 italijanskih regiona, od 21 ukupno, na snazi popuštanje restriktivnih anti-Kovid mera, tzv. ”žuta” zona, ali odmah se od okupljanja mladih širom Apenina i pre stupanja na snagu takvih mera, za vikend, pokazalo kolika opasnost preti od širenja korona virusa u Italiji.

ОД ДАНАС “ОТВОРЕНА” ИТАЛИЈА Апел за надлежне: Опасност од ширење вируса и враћања у црвену зону

Foto AP

Danas ministar zdravlja Roberto Speranca apeluje na lekare, sanitarne vlasti iz Tehničko-naučnog komiteta za pandemiju, apeluje se na gradonačelnike da obezbede dovoljno policijskih snaga da zaustave ovakvo divljanje mladih bez maski na lici, bez distance, usred evidentnog raširenog korona virusa, posebno onog mutiranog o kojem znamo samo da se širi brže i to je posebno zabeleženo među mladima.

Na stepenicama, na trgovima, u pešačkim zonama, u parkovima, iako su barovi još bili zatvoreni do danas, stajalo se, uzimala kafa i piće i ludovalo uz glasnu muziku do 22 sata, kada počinje policijski čas do 5 ujutru koji ostaje na snazi, posebno u velikim urbanim centrima, Milanu, Torinu, Firenci, Rimu, Napulju, Bolonji.

Tako postoji više nego ozbiljna opasnost da ode sav napor višemesečne izolacije Italije u vetar, kako se već dogodilo u oktobru, kada su uvedene drastične mere u Italiji i da se vrati vrlo brzo sve ponovo u ”crvenu” zonu.

Šta se može od danas u 16 regiona: sa maskom na licu i dostanciranim stolovima i klijentima sedeti u otvorenim barovima i restoranima, do 18 sati, potom samo odnošenje hrane do 22 sata, maska se može skinuti sa lica samo kada se konsumira hrana i piće ili ko praktikuje sport na otvorenom ali na distanci od druge osobe najmanje dva metra, vožnja bicikla, otvorene radnje osim velikih tržnih centara za vikend, u male radnje može da uđe samo jedna po jedna osoba. Mogu se posetiti članovui familije ili prijatelji jednom dnevno najviše dve osobe.

Od danas su otvoreni muzeji i galerije i odmah su rezervisani za sedam dana unapred ulasci sa distanciranjem jer svet je željan lepote, ali ostaju zatvoreni bazeni, teretane, centri za relaks, termalni centri, pozorišta, bioskopi. Ne može se i iz regiona u region osim ako je urgentnost da se posesti kuća za odmor.

U školu je pošlo oko 42 posto učenika srednjih škola, ostali nastava od kuće jer nema svuda uslova za sigurno pohađanje nastave ili nedostaju sredstva javnog prevoza dovoljna da bi se držala distanca u prevozu.

Izvestan broj virologa i stručnjaka iz oblasti pandemije, a u nejasnoćama u vezi sa mutiranim virusima kao što je engleska varijanta pitaju se: da li smo sigurni da je trebalo otvoriti najveći deo Italije i u ovolikoj meri jer je procenat novozaraženih po izvesnim indikatorima i dalje u porastu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!