MI AMERIKANCE UBIJAMO OD 2001. GODINE: Talibani demantovali da ih Rusi plaćaju za likvidaciju građana SAD

Novosti online

29. 01. 2021. u 10:41

RUSIJA nije predlagala Talibanima nagrade za ubistva američkih vojnika u Avganistanu, vesti o tome su apsolutna laž, rekao je zamenik šefa političkog saveta pokreta „Taliban“ Šer Muhamed Abas Stanakzaj.

МИ АМЕРИКАНЦЕ УБИЈАМО ОД 2001. ГОДИНЕ: Талибани демантовали да их Руси плаћају за ликвидацију грађана САД

Foto: Printscreen/Jutjub/CNN

- Što se tiče vesti koje su širili u Sjedinjenim Američkim Državama o nekim nagradama – to je apsolutna laž, i potpunosti to negiramo. Niko nam ne treba davati nagrade za ubistva Amerikanaca, mi ih ubijamo od 2001. godine. Borimo se protiv njih i bez ikakvih nagrada - rekao je Stanakzaj novinarima.

Osvrnuo se i na mirovni sporazum sa SAD, rekavši da Talibani smatraju da ukoliko se administracija novog američkog predsednika Džozefa Bajdena bavi revidiranjem mirovnog sporazuma, potpisanog u Dohi prošle godine, to još ne znači da se Vašington povlači iz njega.

Stanakzaj je upozorio da ukoliko Amerika prekrši sporazum i ne povuče svoju vojsku iz Avganistana, Talibani će biti primorani da se brane.

- Nadamo se da će SAD otići. U to smo praktično sigurni, ne mislim da neće povući vojsku. Ali ukoliko prekrše sporazum, iako se nadam da to neće učiniti, mi nećemo imati nikakav drugi izlaz osim da se branimo. Mi ćemo se boriti, isto kao što se događalo ranije sa drugim okupatorskim snagama - rekao je Stanakzaj, istakavši da je mirovni sporazum i u američkim interesima.

Takođe je dodao da razgovaraju sa Rusijom o ukidanju sankcija koje je Savet bezbednosti UN uveo protiv predstavnika pokreta, i nadaju se da će Rusija doprineti tome.

Krajem juna „Njujork tajms“ je objavio članak u kojem se poziva na neimenovane američke obaveštajne agente, tvrdeći da je ruska vojna obaveštajna služba navodno ponudila nagradu militantima povezanim sa talibanima za napad na američke vojnike u Avganistanu. List nije pružio nikakve dokaze.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je ovaj članak lažnim, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov povezao je te optužbe sa unutrašnjom političkom borbom uoči izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsednik SAD Donald Tramp je, sa svoje strane, rekao da je članak naručen. Prema njegovim rečima, američka obaveštajna služba informacije „Njujork tajmsa“ nije ga smatrala verodostojnim.

Podsetimo, SAD i talibani potpisali su prošle godine mirovni sporazum kojim je okončan rat u Avganistanu posle 18 godina, najduži koji su SAD vodile u svojoj istoriji.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)