BAJDEN OBUSTAVIO ISPORUKU NAORUŽANJA: F-35 ne leti u Saudijsku Arabiju i UAE

Novosti online

28. 01. 2021. u 08:59

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džoa Bajdena uvela je privremenu zabranu na prodaju oružja i vojne tehnike Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

БАЈДЕН ОБУСТАВИО ИСПОРУКУ НАОРУЖАЊА: Ф-35 не лети у Саудијску Арабију и УАЕ

Foto: EPA

Administracija Bajdena je, kako pišu zapadni mediji, odlučila da revidira prodaju oružja koju je odobrio bivši predsednik Donald Tramp, između ostalog, prodaju visoko preciznog oružja Rijadu i lovaca F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ona trenutno „vrši procene transakcija za isporuku oružja, vrednog milijarde dolara“. Pored toga, Vašington želi da bude uveren da oružje koje se sada isporučuje neće biti upotrebljeno u Jemenu.

Ove navode je potvrdio Sputnjiku i predstavnik Stejt departmenta.

- Stejt department privremeno obustavlja realizaciju jednog broja nezavršenih isporuka oružja i prodaju u okviru izvoza oružja kako bi dali novom rukovodstvu mogućnost za revidiranje (prodaje) - navodi se u saopštenju predstavnika američkog spoljnopolitičkog resora.

Nije navedeno koji tačno ugovori su obustavljeni.

Ranije je agencija Rojters, pozivajući se na izvore, saopštila da su Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali sporazum sa SAD o kupovini 50 lovaca F-35 i 18 borbenih dronova. Navodno, sporazum je bio potpisan 20. januara, oko sat vremena pre nego što je Džo Bajden stupio na dužnost predsednika SAD.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!