AMERIKANCI OTELI RUSKI "PANCIR S1": PVO sistem tajno dostavljen u vazduhoplovnu bazu u Nemačkoj!

Novosti online

28. 01. 2021. u 17:07

BRITANSKI list „Tajms“ tvrdi da je prošle godine u Libiji na bojnom polju zaplenjen ruski samohodni protivvazdušni raketni sistem „Pancir S1“, koji su kupili Ujedinjeni Arapski Emirati, a koji je potom tajno dostavljen u američku vazduhoplovnu bazu u Nemačkoj.

АМЕРИКАНЦИ ОТЕЛИ РУСКИ ПАНЦИР С1: ПВО систем тајно достављен у ваздухопловну базу у Немачкој!

Foto: EPA

Kako piše list, PVO sistem „Pancir S1“ „zarobljen“ je u junu 2020. godine, kada su snage Libijske nacionalne armije maršala Halife Haftara učestvovale u bici za Tripoli. Tvrdi se da je „Pancir“ osvojen nakon zauzimanja vazduhoplovne baze tokom protivnapada. List, međutim, ne precizira ko je tačno „zarobio“ ovaj raketni sistem.

„Tajms“ tvrdi da je na aerodrom Zuvara američkim vojnim transportnim avionom C-17 „Gloubmaster“ stigla specijalna jedinica za transport raketnog sistema u vazduhoplovnu bazu „Ramštajn“ u Nemačkoj. Napominje se da su „Pancir“ navodno od Rusije kupili UAE, a zatim poslali u Libiju kao podršku snagama lojalnim Haftaru.

U Libiji i dalje traje sukob između Vlade nacionalnog sporazuma Fajeza Saradža, koja kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu zemlje, i Libijske nacionalne armije pod komandom maršala Halife Haftara, koja sarađuje sa parlamentom koji predsedava na istoku. Vladu nacionalnog sporazuma podržavaju Turska i Katar, a LNA Egipat i UAE. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je izjavilo da bi cilj napora u Libiji trebalo da bude obnavljanje suvereniteta i državnosti zemlje.

Rusija igra značajnu ulogu u rešavanju libijske krize, radeći kao posrednik i pokušavajući da održava odnose sa svim sukobljenim stranama. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov rekao je da će Moskva podsticati sve spoljne igrače da promovišu rešavanje situacije u Libiji i da tamo ne postoji vojno rešenje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZ JADRANA VREBAJU 54 VRSTE AJKULA: Evo koje su najopasnije - desetak napada je zabeleženo