BAJDEN OBUSTAVIO ISPORUKU NAORUŽANJA: F-35 ne leti u Saudijsku Arabiju i UAE

Novosti online

28. 01. 2021. u 08:59

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džoa Bajdena uvela je privremenu zabranu na prodaju oružja i vojne tehnike Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

БАЈДЕН ОБУСТАВИО ИСПОРУКУ НАОРУЖАЊА: Ф-35 не лети у Саудијску Арабију и УАЕ

Foto: EPA

Administracija Bajdena je, kako pišu zapadni mediji, odlučila da revidira prodaju oružja koju je odobrio bivši predsednik Donald Tramp, između ostalog, prodaju visoko preciznog oružja Rijadu i lovaca F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ona trenutno „vrši procene transakcija za isporuku oružja, vrednog milijarde dolara“. Pored toga, Vašington želi da bude uveren da oružje koje se sada isporučuje neće biti upotrebljeno u Jemenu.

Ove navode je potvrdio Sputnjiku i predstavnik Stejt departmenta.

- Stejt department privremeno obustavlja realizaciju jednog broja nezavršenih isporuka oružja i prodaju u okviru izvoza oružja kako bi dali novom rukovodstvu mogućnost za revidiranje (prodaje) - navodi se u saopštenju predstavnika američkog spoljnopolitičkog resora.

Nije navedeno koji tačno ugovori su obustavljeni.

Ranije je agencija Rojters, pozivajući se na izvore, saopštila da su Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali sporazum sa SAD o kupovini 50 lovaca F-35 i 18 borbenih dronova. Navodno, sporazum je bio potpisan 20. januara, oko sat vremena pre nego što je Džo Bajden stupio na dužnost predsednika SAD.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024