PREDŠKOLCI U JEDNOJ EVROPSKOJ DRŽAVI IMAJU NEOBIČNE ČASOVE: Švajcarci od malena uče demokratiji

J.Ž.S.

26. 01. 2021. u 12:10

Umesto da se igraju lego kockicama, deca predškolskog uzrasta u Švajcarskoj odmalena se uče demokratiji. "Građanski projekat" zamisao je tri privatne predškolske ustanove u Lozani kojom mališane pripremaju za čuvenu švajcarsku demokratiju i referendumima.

ПРЕДШКОЛЦИ У ЈЕДНОЈ ЕВРОПСКОЈ ДРЖАВИ ИМАЈУ НЕОБИЧНЕ ЧАСОВЕ: Швајцарци од малена уче демократији

AP Photo

       - Ideja je da deca uče o demokratiji, jer mislimo da je važno naučiti prave vrednosti u ranom uzrastu - rekao je Oliver Delamadelin, predsednik Udruženja "Edukalis".

Ova projekat nije prvi takve vrste u Švajcarskoj, ali se ističe po uzrastu učesnika. Jednom nedeljno tridesetak četvorogodišnjaka iz tri predškolske ustanove odlaze u svoje "selo" u šumskom predelu predgrađa Lozane. Neka deca preuzimaju uloge poput načelnika sela, policajca ili medicinske sestre.

Oni to shvataju vrlo ozbiljno, a boravak na selu se planira bez obzira na vremenske uslove. Oni sami biraju svoju zastavu, a poštom im stiže i glasački materijal kakav dobijaju i odrasli pre svakog referenduma. Deca odlučuju kako će glasati da li će dizati ruku ili će zaokruživati opciju na listiću, postoji biračka kutija, a izborna komisija prebrojava glasove.

Ideja je, kažu začetnici projekta, da deca vide kako glasanje utiče na njihov svakodnevni život i kako mogu da učestvuju u njemu i postanu važan faktor društva.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...