DA LI ĆE RUSI "OSVAJATI" MESEC SA AMERIKANCIMA? Oglasio se Rogozin i otklonio sve sumnje

Novosti online

25. 01. 2021. u 22:34

RUSIJA nije zainteresovana za učešće u američkom projektu izgradnje orbitalne stanice na Mesecu, napisao je na svom Telegram kanalu direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

ДА ЛИ ЋЕ РУСИ ОСВАЈАТИ МЕСЕЦ СА АМЕРИКАНЦИМА? Огласио се Рогозин и отклонио све сумње

Foto: Depositphotos

On je tako prokomentarisao saopštenje o tome da su ruski stručnjaci izašli iz ekspertske grupe za diskusiju o izgradnji orbitalne lunarne stanice „Gejtvej“.

- Kako možemo biti isključeni iz neke 'grupe o Mesecu' ako nikada nismo ni bili njen član?! Da, NASA nam je nekoliko puta slala dokumenta, organizovala brifing (ne diskusiju, već brifing). Ali mi smo nekoliko puta izjavljivali da smo spremni da učestvujemo u projektu u kome su svi učesnici ravnopravni - saopštio je Rogozin.

NASA i Evropska svemirska agencija (ESA) su 29. oktobra potpisale sporazum o saradnji na izgradnji orbitalne lunarne stanice „Gejtvej“ u okviru programa „Artemis“.

U skladu sa ovim sporazumom, Evropska svemirska agencija bi trebalo da napravi module za posadu i module za punjenje gorivom, kao i da obezbedi komunikaciju stanice sa površinom Meseca.

Pored toga, ESA će obezbediti dva evropska servisna modula za letelicu sa posadom NASA „Orion“, koja će uključivati motore i obezbediti kapsulu energentima, vodom i kiseonikom u okviru misije „Artemis“.

Ranije su predstavnici „Roskosmosa“ saopštili da se početak izgradnje baze na Mesecu planira krajem 2020-ih godina.  

U Rusiji se radi i na izradi svemirskog „nuklearnog tegljača“, koji je predviđen za istraživanje Meseca i dubokog svemira. Kako se navodi u idejnom projektu, nuklearni tegljač će na Mesecu tražiti minerale.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije