150 RUSKIH NAUČNIKA SA PORODICAMA ŽIVI NADOMAK MOSKVE: Pogledajte kako se proizvodi i čuva ruska vakcina "Sputnjik Ve" (VIDEO)

Novosti onlajn

22. 01. 2021. u 17:09

150 РУСКИХ НАУЧНИКА СА ПОРОДИЦАМА ЖИВИ НАДОМАК МОСКВЕ: Погледајте како се производи и чува руска вакцина Спутњик Ве (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub/RTS

BILO bi to sasvim obično naselje nadomak Moskve da u njemu ne živi 150 naučnika sa porodicama. Do posla ne putuju jer je u njihovim dvorištu centar za istraživanje i razvoj lekova jedne od vodećih ruskih farmaceutskih kompanija.

Desetak kilometara dalje smeštena je fabrika u kojoj su se do epidemije korona virusa proizvodili samo lekovi. Od prošle godine i vakcine “Sputnjik Ve”.

- Proces prilagođavanja novim proizvodima obično traje dve godine, ali mi smo uspeli da sve završimo za tri meseca. Uključili smo naše najbolje specijaliste – 90 ljudi se bavilo adaptacijom tehnike i dorađivanjem tehnologije za trenutne potrebe - ističe Danil Taljanski, direktor farmaceutske kompanije “Generijum”.

A bilo je potrebno da se fabrika podeli u šest sanitarnih zona. Napravljena su postrojenja za prečišćavanje vazduha kako bi se obezbedili visoki standardi proizvodnje. Prečišćava se i voda za preparate, a potom čuva na 90 stepeni. Gotova vakcina čuva se na minusu.

Minus 18 i niže je temperatura na kojoj se u komori čuva ruska vakcina “Sputnjik Ve”. Iz pogona fabrike od kraja oktobra do danas izašlo je više od šest miliona doza, a obim proizvodnje svakodnevno raste.

Ipak, nedovoljno za potrebe Rusije i zemalja koje bi uvozile vakcinu. Zato se razmišlja o prenosu tehnologije u druge države. Na spisku je i Srbija.

- Postoji mogućnost, to je tehnologija koja nama nije nepoznata. U zavisnosti od finansijskih sredstava i brzine kojom budemo preneli tehnologiju, moći ćemo napraviti pogone i da započnemo proizvodnju ove vakcine - navodi Vera Stoiljković, direktorka Instituta “Torlak”.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)