VELIKI MIGRANTSKI KARAVAN KRENUO KA AMERICI: Nadaju se toplom dočeku od Bajdena, situacija postaje haotična (FOTO/VIDEO)

Tanjug

17. 01. 2021. u 07:58

ВЕЛИКИ МИГРАНТСКИ КАРАВАН КРЕНУО КА АМЕРИЦИ: Надају се топлом дочеку од Бајдена, ситуација постаје хаотична (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

NEKOLIKO hiljada migranata iz Hondurasa krenulo je ka Sjedinjenim Američkim Državama, a velika grupa njih već je prešla u Gvatemalu.

Migranti se nadaju da će im novoizabrani američki predsednik DŽo Bajden biti naklonjeniji, pozivajući ga da ispuni obećanja i poništi odluke odlazeće administracije koje se odnose na imigracionu politiku.

U saopštenju grupe za zaštitu prava migranata „LJudi bez granica“ navodi se da migranti očekuju topliji doček Bajdenove administracije.

Prema procenama zvaničnika Gvatemale, u Ameriku se uputilo oko 9.000 migranata iz Hondurasa, a među njima ima i žena i dece.

Policija na kontrolnim punktovima postavljenim duž autoputa, kako u Hondurasu, tako i u Gvatemali, tražila je lična dokumenta, ali nije pokušala da zaustavi migrante.

​Na snimcima se vide migranti kako nose zastavu Hondurasa i skandiraju dok prelaze granicu na kontrolnom punktu El Florido na teritoriju Gvatemale.

​Bežeći od siromaštva, nasilja bandi i posledica prirodnih katastrofa, migranti nameravaju da preko Meksika uđu u SAD.

- Krenula sam pešice, bez novca. Bogu hvala što smo već u Gvatemali, a sada idemo u SAD - izjavila je novinarima 40-godišnja Agustina Rodriges, preneo je AFP.

Gvatemala, Honduras, Salvador i Meksiko, međutim, kolektivno preduzimaju bezbednosne i mere na polju javnog zdravlja zbog pandemije virusa korona da bi sprečili neovlašćeni prelazak granice.

Zvaničnici Meksika rekli su u četvrtak da su o migraciji razgovarali sa Bajdenovim kandidatom za savetnika za nacionalnu bezbednost DŽejkom Salivenom i pokrenuli mogućnost primene programa saradnje za razvoj severne Centralne Amerike i južnog Meksika, kao odgovor na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom i nedavnim uraganima u regionu.

Prošlog meseca vlasti Hondurasa zaustavile su karavan pre nego što je stigao do granice Gvatemale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)