FRANCUSKA POJAČAVA MERE: Policijski čas od 18 do 6 sati

G.Čvorović

14. 01. 2021. u 20:48

ZBOG aktuelne epidemiološke situacije, u Francuskoj su u četvrtak pooštrene mere. Početak policijskog časa u celoj zemlji pomeren je sa 20 na 18 sati već od subote, i trajaće, kao i do sada, do 6 sati ujutro, svakoga dana. Ova mera će biti na snazi najkraće 15 dana. Samim tim, i prodavnice će se zatvarati u isto vreme.

ФРАНЦУСКА ПОЈАЧАВА МЕРЕ: Полицијски час од 18 до 6 сати

FOTO: EPA

- Virus nastavlja aktivno da cirkuliše čitavom Evropom – poručio je premijer Žan Kasteks koji se, ovom prilikom, u prisustvu nekoliko ministara obratio javnosti.

Među drugim merama su i uvođenje obaveznog testa za ulazak u Francusku iz zemalja koje nisu članice EU, uz sedmodnevnu samoizoloaciju po dolasku, posle čega je potrebno uraditi još jedan test. Kada je reč o državljanima članica EU, rešenje će se tražiti na predstojećem januarskom samitu lidera.

- Situacija ostaje zabrinjavajuća, iako se globalno stabilizovala – poručio je premijer Kasteks i stanje u Francuskoj ocenio kao "kontrolisano, ali osetljivo".

On je istakao da je situacija u Francuskoj relativno dobra u odnosu na zemlje u okruženju i ostale članice EU, s oko 16.000 novozaraženih dnevno u proseku. Pristisak na bolnice je ocenio kao stabilan ali visok. Zabrinutost izazivaju nove varijante, britanska i južnoafrička, koje su, za sada, u manjem broju prisutne na francuskom tlu. Premijer je poručio da treba sve učiniti da one ne postanu dominantne, zbog čega se i preduzimaju nove mere.

Škole, međutim, i dalje ostaju otvorene, što francuske vlasti smatraju društvenim prioritetom. Iako đaci ne idu u školu u Velikoj Britaniji, Irskoj, Nemačkoj, Italiji ili Danskoj, u Francuskoj će se i dalje održavati nastava, ali uz dodatne mere, kao što je uvođenje testiranja 300.000 đaka i nastavnika nedeljno. Ojačaće se i sanitarne mere u đačkim menzama, dok se trenutno suspenduju školske i vanškolske sportske aktivnosti u zatvorenom prostoru.

Premijer je, međutim, istakao da, ukoliko ove mere ne budu dovoljne, u slučaju dodatnog pogoršanja situacije, nije isključena nova, treća opšta izolacija stanovništva.

Žan Kasteks je naglasio da sada sve napore treba skoncentrisati na kampanju vakcinisanja. Do sada je u zemlji, od 27. decembra, cepljeno 318.000 ljudi, od čega samo u četvrtak 70.000, što je znak da kampanja dobija na zaletu. Trenutno se vakcinišu žitelji staračkih domova, a od ponedeljka će to moći da učine i svi građani stariji od 75 godina, kao i oni sa ekstremnim kormobiditetom, kao što su oboleli od malignih oboljenja, bez obzira na godine starosti.

Do kraja januara, prema premijerovim rečima, trebalo bi da bude vakcinisano više od milion ljudi. U prioritetnu grupu spada oko 6,4 miliona ljudi, a do kraja februara bi cepivo trebalo da primi 2,5 miliona, odnosno 4 miliona ako budu odobrene nove vakcine.

Interesovanje građana za vakcinisanje raste, saopštio je ministar zdravlja Olivije Veran, što je istakao kao dobru vest. Sajt zdravstvene službe je prebukiran zbog velikog broja poseta.

Iako je ranije bilo planirano da se vakcinsanje vrši kod lekara opšte prakse, pristup je promenjen, pa se sada otvaraju centri za vakcinaciju. Od ponedeljka će ih u celoj zemlji biti oko 700.

- Pristup vakcinisanju nam omogućuje da se nadamo progresivnom izlasku iz krize do leta – dao je nadu premijer.

Kasteks je takođe poručio da se na zdravstvenu krizu neće nadovezivati i ekonomska, pa je tako najavio produžetak postojećih mera finansijske podrške, uz neke novine. Zatvorene firme su do sada dobijale do 10.000 evra pomoći mesečno, u slučaju da izgube 70 odsto obrta, a ubuduće će moći da biraju između ove mere, ili dotiranja do 20 odsto izgubljene zarade do visine od čak 200.000 evra mesečno, za one koji zarađuju mnogo više. Takođe, velikim firmama, s preko milion evra obrta mesečno, biće nadokađeni i troškovi kirije.

Zatvorene i teško pogođene firme će i dalje biti oslobođene poreza i doprinosa, dok će zaposlenima iz preduzeća koja ne rade, novac za plate i dalje dotirati država. Biće omogućena i obustava vraćanja kredita do godinu dana. Nove mere će, prema rečima ministra ekonomije, finansija i razvoja Brina Le Mera, koštati 4 milijarde evra mesečno. Le Mer je obećao da, bez obzira na to, porezi neće biti povećani, kao i da će se nastaviti s njihovim ranije predviđenim smanjenjem.

Restorani, kafei, barovi, muzeiji, pozorišta, bioskopi, sale za vežbanje i žičare na skijalištima, do daljnjeg, ostaju zatvoreni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)