ERDOGAN ODABRAO: Evo čiju vakcinu će primiti turski predsednik

Tanjug

14. 01. 2021. u 18:20

ЕРДОГАН ОДАБРАО: Ево чију вакцину ће примити турски председник

Foto AP

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan biće vakcinisan protiv kovid-19 uživo na televiziji kasnije u toku dana, potvrdio je portparol njegove Partije pravde i razvoja (AKP) , kako bi se otklonile bilo kakve sumnje u efikasnost kineske vakcine koju ova zemlja koristi u svom nacionalnom programu imunizacije.

- Predsednik Erdogan će vakcinu primiti pred televizijskim kamerama uživo , nakon sastanaka sa zvaničnicima AKP - najavio je danas portparol Omer Čelik na konferenciji za novinare u Ankari, navodi britanski Gardijan.

Turska je danas započela svoj program vakcinacije protiv kovid-19, a prema planu prvo će vakcinisati zdravstvene radnike u bolnicama širom zemlje.

Današnjem početku nacionalnog programa vakcinacije prethodilo je odobrenje turskih regulatornih tela za vakcinu koju je proizvela kineska kompanija Sinovak Biotek.

Turska je prošlog meseca primila prvu pošiljku vakcine Sinovak, koja se sastojala od 3 miliona doza., a zemlja bi trebalo da dobije ukupno 50 miliona doza vakcine, oko čije se efikasnosti trenutno raspravlja.

Istraživači u Brazilu prošle nedelje su vakcinu odredili kao 78 odsto efikasnu u zaštiti od simptomatske bolesti, ali ove nedelje su objavili podatke koji pokazuju da je ukupna efikasnost nešto više od 50 odsto u borbi sa kovid-19.

Istraživači iz Turske i Indonezije utvrdili su veće stope efikasnosti, ali su te studije bile premale da bi bile konačne.

SZO preporučuje bilo koju vakcinu koja je najmanje 50 odsto efikasna kao korisnu u borbi protiv pandemije Kovid 19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)